wolken

Propofol

Je kunt propofol toegediend toegediend krijgen bij een operatie. Hoe werkt propofol? En zijn er bijwerkingen? Lees hieronder meer!

Wat is propofol?

Propofol of ‘muizenmelk’, in Nederland bekend onder de merknamen Diprivan en Recofol, wordt gebruikt om je geheel of gedeeltelijk onder narcose te brengen, bijvoorbeeld voor een operatie. Bij lage doseringen heeft propofol een pijnstillende werking. Propofol kan ook gebruikt worden als kalmeringsmiddel of voor een roesje. Dan word je ontspannen en slaap je mogelijk licht, maar hoef je – anders dan bij narcose – niet beademd te worden. Het wordt toegediend via een injectie of een infuus.

Wat zijn de bijwerkingen van propofol?

Als je propofol toegediend krijgt of hebt gekregen, kun je de volgende bijwerkingen ervaren:

Je mag niet autorijden als je propofol hebt gebruikt. Krijg je propofol toegediend? Zorg er dan voor dat er iemand is die jou naar huis kan brengen of bel een taxi.

Wanneer is propofol niet geschikt voor jou?

Propofol is minder of niet geschikt voor:

  • Vrouwen die zwanger willen worden, al zwanger zijn of borstvoeding geven.
  • Mensen met hartritmestoornissen of hart- en vaatziekten.
  • Mensen met ademhalingsproblemen, zoals slaapapneu.

Wil je meer weten over propofol? Raadpleeg dan je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies over kalmeringsmiddelen? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.