Deze vorm van hoofdpijn komt bij ongeveer 4% van de hoofdpijnpatiënten voor. Het gebruik van pijnstillers of migraine middelen kan behalve hoofdpijn bestrijden ook hoofdpijn veroorzaken. Nam je de middelen in eerste instantie om hoofdpijn tegen te gaan, uiteindelijk kunnen deze middelen zelf hoofdpijn veroorzaken, waardoor je je weer genoodzaakt voelt om een pijnstiller te nemen. Er ontstaat op de eigen hoofdpijn een nieuwe hoofdpijn, de medicijnafhankelijke.
Wat zijn de symptomen van medicijnafhankelijke hoofdpijn?
- Hoofdpijn die dagelijks optreedt en die dan ook nog vrijwel de hele dag duurt. Pijnvrije momenten zijn er nauwelijks.
- Hoofdpijn die je kab beperken in je dagelijkse bezigheden.
- Een verstoorde nachtrust door de hoofdpijn.
Deze vorm van hoofdpijn komt vaker voor bij mensen die meerdere lichamelijke klachten hebben en bij mensen die ook andere medicijnen gebruiken.
Hoe ontstaat medicijnafhankelijke hoofdpijn?
Een belangrijke oorzaak bij het ontstaan van medicijnafhankelijke hoofdpijn is onwetendheid. Men weet niet dat het kwaad kan om elke dag paracetamol te nemen tegen hoofdpijn of alleen ter voorkoming van hoofdpijn. Onjuiste diagnostiek is een andere reden voor het ontstaan van medicijnafhankelijke hoofdpijn. De verkeerde pillen bij hoofdpijn helpen niet en zullen de patiënt aanzetten om meer medicijnen te gebruiken of naar andere (zelfzorg)middelen te grijpen.
De natuur als oorzaak
Uiteindelijk is de oorzaak natuurlijk het medicijngebruik. Regelmatig gebruik van pijnstillers en/of specifieke migrainemiddelen kan hoofdpijn veroorzaken dan wel verergeren. De middelen die hier het berucht om zijn, zijn de zogenaamd onschuldige pijnstillers, paracetamol en aspirine. Gevaar schuilt vooral in de regelmaat van het gebruik. Elke dag enkele tabletten is gevaarlijker dan eenmalig 6 tabletten op een dag. Het feit dat deze onschuldige middelen zo zonder recept verkrijgbaar zijn, betekent dat de controle van de arts op wat en hoeveel je slikt er niet is. Vaak weet de huisarts niet eens dat zijn patiënt zo erg last heeft van hoofdpijn. Behalve gewone pijnstillers is ook het specifieke migrainemiddel ergotamine in staat om bij te regelmatig gebruik hoofdpijn te veroorzaken. De moderne specifieke middelen, de zogeheten triptanen, hebben dit effect veel minder.
Is het ernstig en wat kun je verwachten?
Medicijnafhankelijke hoofdpijn is een aandoening die is te voorkomen en te behandelen. Als het eenmaal is ontstaan, is dat erg vervelend, maar het brengt geen schade toe aan het hoofd of de hersenen.
Wanneer naar de huisarts?
In geval van medicijnafhankelijke hoofdpijn kun je een hoofdpijn dagboek bijhouden over je hoofdpijn en het medicijngebruik. Als je veranderingen bemerkt, kun je deze dan op tijd met je arts bespreken. Als voor je zelf al duidelijk is dat je hoofdpijn veroorzaakt wordt door medicijngebruik, raden wij je aan geen tijd te verliezen met het dagboek maar een afspraak te maken op het spreekuur van je arts.
Wat kun je er zelf aan doen?
De enige remedie tegen medicijnafhankelijke hoofdpijn is te stoppen met de medicijnen. Na een periode van kortdurende verergering wordt de hoofdpijn dan veel minder of verdwijnt zelfs helemaal. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat niet iedereen totaal van de hoofdpijn afkomt. De reden hiervan is dat de oorspronkelijke hoofdpijn soms weer in zijn pure gedaante tevoorschijn komt. Op dat moment is het zaak om samen met je arts een juiste diagnose te stellen zodat er een goede behandeling kan worden ingesteld.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.