Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
microfoon

Deze dingen zijn slecht voor je stem

Sommigen van ons kletsen er de hele dag op los, anderen hebben aan enkele woorden genoeg. Maar voor iedereen geldt: je stem gebruik je je hele leven. Het is daarom belangrijk dat we goed voor onze stem zorgen. Maar wat is er dan eigenlijk niet goed voor je stem? Wij vertellen je welke vijf gebruiken niet goed voor je stem zijn.

1. Roken

Het is algemeen bekend dat roken niet goed voor je is. Maar wist je ook al dat roken niet goed voor je stem is? Tabaksrook irriteert je stembanden en kan zorgen voor een verdikking of zelfs ontsteking van het slijmvlies. Er kan ook vocht onder het slijmvlies terecht komen, hierdoor ontstaat de kenmerkende lage, mannelijke stem bij rokende vrouwen.

2. Cafeïne en alcohol

Als je veel koffie, zwarte thee of alcohol drinkt droogt dit het beschermende slijmvlies van je stembanden uit, waardoor je je stem sneller kwetsbaar is. Je kunt hierdoor sneller hees worden. Er zijn genoeg mensen die dit sexy vinden, maar helemaal gezond is het niet.

3. Maagzuur

Als je oprispingen hebt van maagzuur kan dit je stemplooien aantasten. Wil je dit voorkomen? Zorg dan dat je met de volgende dingen rekening houdt:

  • Vermijd late maaltijden
  • Eet geen maagzuur-stimulerend voedsel (zoals rood vlees, scherpe kruiden, pepermunt en gefrituurd voedsel)
  • Ga na het eten niet meteen liggen

Heb je vaker last van maagzuur? Dan is het een idee om maagzuuremmers in te nemen.

4. Door de mond ademen

De één ademt meer door de mond en de ander ademt meer door de neus. Wanneer je door je mond ademt, kan het beschermende slijmvlies om je stembanden uitdrogen, waardoor je last krijgt van je stem. Daarom kun je het beste altijd (of in elk geval zoveel mogelijk) door je neus ademen.

5. Fluisteren

Je hebt het vast zelf wel eens gedaan of iemand anders zien doen: fluisteren als je last hebt van je stem. Het is dan ook een logische gedachte dat veel mensen denken dat dit minder druk legt op je stembanden, waardoor je minder pijn hebt. Toch klopt dit niet. Als je fluistert doe je dit vaak door je stem te forceren, waardoor je hypertoon stemgebruik krijgt. Oftewel: stemgebruik met te veel spierspanning. Het is beter om gewoon ontspannen op normaal volume te praten. Het beste kun je zelfs helemaal niet praten, maar dat is voor de meeste mensen een vrijwel onmogelijke opgave.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.