Etos is genomineerd voor Website van het jaar 2024!

Stem nu
meisje schrijft iets in haar notitieboekje

Studenten- elleboog

Heb je een zwelling op je elleboog die zo groot is als een ei? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een studentenelleboog. Vervelend, want dit kan erg pijnlijk zijn. We snappen dat je wilt weten waar dit vandaan komt én hoe je er vanaf komt. Daarom vertellen wij je alles wat je moet weten over een studentenelleboog!

Wat is een studentenelleboog?

Een studentenelleboog is een ontsteking van de slijmbeurs op de punt van de elleboog. Het is een aandoening die regelmatig voorkomt. Sorry mannen, bij jullie komt het vaker voor. Hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt om deze aandoening op te lopen.

Wat zijn de symptomen van een studentenelleboog?

Je kunt een studentenelleboog herkennen aan de volgende symptomen:

  • Een zwelling op de punt van de elleboog die zo groot als een ei kan worden
  • De zwelling is week, soms rood, warm en met name bij het aanraken of stoten erg pijnlijk
  • Je kunt je elleboog moeilijk bewegen door de pijn

Hoe ontstaat een studentenelleboog?

De naam zegt het eigenlijk al: een studentenelleboog ontstaat doordat je bijvoorbeeld tijdens het werken of studeren te lang op je elleboog leunt. Hierdoor ontstaat er te veel wrijving of druk. Dit zorgt ervoor dat je slijmbeurs geïrriteerd raakt en gaat ontsteken. Het resultaat is een pijnlijke zwelling op de punt van je elleboog.

Wat te doen tegen een studentenelleboog?

In de meeste gevallen is rust hét medicijn tegen een studentenelleboog. Dit kan soms wel enkele weken tot maanden duren. Als je er erg veel last van hebt of als je elleboog nog steeds niet in zijn normale staat is, kun je contact opnemen met je huisarts. De volgende adviezen kunnen helpen om je elleboog sneller te laten genezen:

  • Probeer niet te veel op je elleboog te leunen
  • Voer bewegingen met je elleboog voorzichtig uit. Het is trouwens niet de bedoeling dat je je elleboog helemaal niet meer beweegt!
  • Koel iedere drie à vier uur per dag vijf à tien minuten lang de zwelling met ijs.
  • Neem een pijnstiller die een ontstekingsremmend effect heeft. Lees hierbij altijd de bijsluiter.

Hoe kun je een studentenelleboog voorkomen?

De belangrijkste veroorzaker van een studentenelleboog is het langdurig steunen op de elleboog. Probeer tijdens je werk, de studie en andere bezigheden dit zoveel mogelijk te voorkomen. Mocht je het toch wel erg fijn vinden om op je elleboog te leunen, leg er dan een kussentje onder.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

In de volgende gevallen is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts:

  • Je hebt koorts of voelt je ziek
  • Je onderarm wordt dikker
  • De lymfeklieren in je oksel zijn opgezet
  • Als je erg veel last van je elleboog hebt
  • Het duurt erg lang voordat je elleboog genezen is
  • Als het steeds terugkomt

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.