Amandelstenen, een trillend ooglid of het stoten van je telefoonbotje; ons lichaam kent een aantal rare trekjes. Het kan zijn dat je schrikt van deze trekjes, maar achter deze rare lichaamstrekjes zit meestal gelukkig een hele rationele verklaring. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje.
Stroomstoot in de elleboog: het telefoonbotje
Bij het stoten van de punt van je elleboog ervaar je een pijn die je helaas niet snel vergeet. Het voelt alsof een stroomstoot door je onderarm trekt. De pijn is kort, hevig en veroorzaakt tintelingen. Vandaar dat deze plek ook wel bekend staat als stroombotje. De naam telefoonbotje komt uit de tijd waarin de telefoon een grote bel had. De bel had twee draden, en wanneer je deze tegelijk aanraakte, voelde je een schok door je arm gaan die net zo aanvoelde als wanneer je je telefoonbotje stoot. In feite gaat het om de elleboogzenuw, die zo dicht aan de oppervlakte ligt dat je hem makkelijk kunt bezeren of beknellen.
Een trillend ooglid
Een trillend ooglid is vervelend, maar meestal ongevaarlijk. Het kan een paar uur, maar ook een paar dagen aanhouden. Een trillend ooglid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door:
Hierdoor gaan kleine spiertjes in je ooglid onwillekeurig samentrekken en ontspannen, wat het trillen veroorzaakt. Ernstig trillen kan ook veroorzaakt worden door neurologische aandoeningen, zoals het syndroom van Gilles de la Tourette.
Amandelstenen
Komen er wel eens kleine, witgelige steentjes uit het achterste van je keel met een sterke onaangename geur? Maak je geen zorgen, dit zijn amandelstenen, stukjes kalkhoudende materie. Bij goedwerkende amandelen is er constant een gevecht gaande tussen bacteriën en witte bloedlichaampjes. De afvalstoffen hiervan worden geleidelijk met speeksel afgescheiden.
Bij mensen met amandelstenen blijven de afvalstoffen hangen in de groeven van de amandelen. Bacteriën leven van deze afvalstoffen in en op de amandelstenen, wat de onprettige geur veroorzaakt. Amandelstenen zijn een onderdeel van je afweersysteem en over het algemeen niet gevaarlijk. Helaas kan dit je wel een hardnekkige slechte adem bezorgen. Waarom ze bij de één wel ontstaan en bij de ander niet, is nog onduidelijk.
IJshoofdpijn (brainfreeze)
Je eet een ijsje en ja hoor, brainfreeze! Brainfreeze is eigenlijk een maatregel van je hersenen om zichzelf te beschermen. Je hersenen zijn namelijk best gevoelig voor temperatuur. Wanneer ze via de zenuwen van je gehemelte (die in verbinding staan met je hersenen) extreme kou voelen, verwijden de bloedvaten in je voorhoofd. Daardoor zorgt ons brein ervoor dat we warm blijven, terwijl we iets kouds eten of drinken. Omdat je schedel nogal gesloten is, is er eigenlijk helemaal geen ruimte voor die verwijde bloedvaten. Daardoor neemt de druk in je hoofd toe en dat veroorzaakt de welbekende brainfreeze of ijshoofdpijn. Je hersenen voorkomen dat de druk te hoog wordt door de bloedvaten snel weer te vernauwen. De hoofdpijn verdwijnt dan. Je kunt je hersenen helpen bij een brainfreeze door je tong tegen je gehemelte te drukken. Dan ben je zo van je brainfreeze af!
Déjà vu
Je hebt een gesprek met je collega en je weet al waar ze het over gaat hebben, terwijl dit eigenlijk niet kan. Déjà vu is de term voor dat vreemde gevoel dat je iets al eerder hebt gezien, meegemaakt of gehoord, terwijl dat niet zo is. Onderzoek is het erover eens dat er iets ‘fout’ loopt in onze hersenen, waardoor je een déjà vu ervaart. Een mogelijke verklaring is dat er een soort kortsluiting in je hersenen plaatsvindt.
Normaal gesproken wordt een beeld naar een deel van je hersenen gebracht dat je bewust maakt van wat je ziet, voelt en meemaakt. Daarna wordt dit opgeslagen in het geheugen. Bij een déjà vu wordt deze route omgedraaid: het beeld wordt opgeslagen, voordat je hersenen zich bewust worden van het beeld. Hierdoor krijg je het gevoel dat je iets al eerder hebt meegemaakt.
Over de oorzaak achter deze kortsluiting bestaan vele speculaties. Een andere bekende verklaring is dat déjà vu berust op een misinterpretatie of stoornis in de hersenen zelf. Deze zou een gevolg kunnen zijn van bepaalde medicijnen, vermoeidheid of een neurologische stoornis, zoals epilepsie.
Slapende ledematen
Het geeft een vreemde sensatie wanneer al het gevoel uit een been of arm is verdwenen en je er even niets mee kunt. Slapende ledematen ontstaan door een (tijdelijke) slechte doorbloeding van een lichaamsdeel. Door het afknellen van een lichaamsdeel worden elektrochemische pulsen niet goed doorgegeven van en naar de zenuwen. Hierdoor verliezen de hersenen (deels) het contact met dit lichaamsdeel. Door het gebrek aan bloed wordt het lichaamsdeel slap.
De oplossing is gelukkig simpel: van houding veranderen. Wanneer het gevoel terugkomt in het slapende lichaamsdeel, voel je meestal scherpe tintelingen, alsof er kleine naalden in je huid prikken. Wanneer je deze tintelingen vaak en lang ervaart, kan er misschien een onderliggende aandoening de reden zijn.
De hik
De hik kan grappig klinken, maar kan als deze lang aanhoudt kan het vervelend en zelfs pijnlijk zijn. Waarom krijg je de hik? Voor het naar binnen zuigen van lucht gebruik je de middenrifspier. Het ritme van de middenrifspier kan behoorlijk verstoord raken. Bijvoorbeeld door te snel eten of te drinken. Hierdoor zuig je niet alleen lucht naar binnen, maar slik je ook nog lucht naar binnen. Hiermee irriteer je de middenrifspier waardoor deze krampachtig gaat samentrekken in kleine schokjes. Door de irritatie van je middenrifspier raken ook je stembanden van slag. Door de hik komt de lucht met schokken naar binnen, waardoor je stembanden dichtslaan. Het plots sluiten van het strotklepje veroorzaakt het hikgeluid.
Ploppen van oren
Iedereen heeft wel eens in het vliegtuig gegaapt om zijn oren te laten ‘ploppen’. Wat je op zo’n moment doet, is de luchtdruk aan beide kanten van je trommelvlies gelijk maken. Bij een ongelijke druk buigt je trommelvlies. Het helpt dan om te slikken of te gapen. Dan gaat de buis van Eustachius open en wordt de druk weer gelijk.
Kramp
Kramp lijkt ergens soms letterlijk in te schieten. Hoe kan dat? Normaal zijn niet alle vezels in je spieren tegelijkertijd actief. Het werk is goed verdeeld: terwijl een deel van de vezels samentrekt, ‘rust’ de rest uit. Bij kramp trekken alle spiervezels zich plots, onwillekeurig samen. Dit komt doordat de zenuwen die de spieren doen samentrekken verkeerd reageren en te veel signalen doorsturen om samen te trekken. De oorzaak van kramp kan variëren van een zouttekort tot oververmoeidheid.
Oorsmeer
Soms wordt oorsmeer in de oren gezien als een viezig goedje zonder nut dat je moet verwijderen met een wattenstaafje. Maar niets minder is waar. Oorsmeer stoot namelijk water af, beschermt tegen uitdroging van de kwetsbare gehoorganghuid en vangt stof, vuil en insecten af. Daarnaast zorgt het voor de juiste zuurgraad voor bacteriën en zorgt het voor afweer tegen ziekmakende bacteriën en schimmels. Iedere gehoorgang heeft dus oorsmeer nodig. Daarom is het ten zeerste af te raden met een wattenstokje in de gehoorgang te poken. Verwijder alleen zichtbaar oorsmeer in de oorschelp.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.