Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Chronisch vermoeidheissyndroom

Chronisch vermoeidheids- syndroom

Ben je al een lange tijd vaak moe en heb je pijnlijke klachten in je spieren en gewrichten? Misschien dat je het chronisch vermoeidheidssyndroom hebt. Lees hier wat dit is, welke klachten je ervaart en wat je kunt doen.

Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom?

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) wordt tegenwoordig ME/CVS genoemd. ME staat voor myalgische encefalitis, dit betekent: ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg met spierpijn. Maar beiden komen niet volledig overeen met het ziektebeeld van de patiënten die ME/CVS hebben. Daarom is er gekozen om deze twee te combineren.

Je kunt chronisch vermoeid zijn, maar geen ME/CVS hebben. Er sprake van ME/CVS wanneer je naast chronische vermoeidheidsklachten ook last hebt van bijkomende klachten.

Symptomen van ME/CVS

ME/CVS is onder andere te herkennen aan vermoeidheidsklachten. Je hebt langer dan zes maanden last hebt van extreme vermoeidheid, zonder dat hier een lichamelijke oorzaak voor is. Je bent uitgeput. De vermoeidheid die je ervaart wordt vaak vergeleken met de vermoeidheidsklachten bij ernstige chronische ziekten. Hierdoor kost het enorm veel moeite om dagelijkse bezigheden uit te voeren, zoals werken, sporten en sociale activiteiten. Andere klachten die kunnen voorkomen zijn:

 • Inspanningstolerantie: klachten verergeren na lichamelijke of geestelijke inspanning
 • Niet uitgerust zijn na het slapen
 • Problemen met hersenfuncties: langzame informatieverwerking, geheugen- en concentratieproblemen
 • Keelpijn, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn
 • Misselijkheid
 • Verlaagde weerstand
 • Overgevoeligheid voor onder andere voedingsmiddelen, medicijnen, licht, geluid, geur en aanrakingen
 • Gevoelige lymfeklieren in de hals en oksels
 • Duizeligheid bij het opstaan
 • Slaapproblemen

Hoe ontstaat chronisch vermoeidheidssyndroom?

Hoe ME/CVS ontstaat is niet bekend. Mogelijke oorzaken zijn:

 • Een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale factoren
 • Problemen met het centrale zenuwstelsel
 • Problemen met het immuunsysteem en/of stofwisseling
 • Een infectie met een virus of bacteriën

Doordat de oorzaak van ME/CVS niet bekend is, kunnen we nog niet zeggen wat de ziekte precies veroorzaakt.

Wat kun je verwachten als je het chronisch vermoeidheidssyndroom hebt?

ME/CVS is een chronische aandoening. Omdat de oorzaak nog bekend is, is er ook geen behandeling of medicatie beschikbaar. Wel is er een behandeling om klachten te verminderen.

Een klein deel van de mensen met het ME/CVS herstelt weer volledig. Kinderen en jongeren hebben de grootste kans op herstel. Maar het verloop is helaas vaak onvoorspelbaar. Dit komt omdat je elke dag andere klachten hebt. ME/CVS kan dus voor veel de kwaliteit van het leven beïnvloeden.

Door de chronische vermoeidheidsklachten en chronische pijn kan iemand met ME/CVS niet meer functioneren zoals voorheen. Omdat er zo weinig bekend is over de verloop van de ziekte kun je angstig en depressief worden.

Wanneer naar de huisarts?

Herken je de symptomen van het syndroom en kun je geen oorzaak vinden? Dan kun je het beste even langs je huisarts gaan. Neem ook contact op als je naast de vermoeidheidsklachten ook last hebt van gewichtsverlies en onverklaarbare pijn in de spieren en gewrichten.

Waar kun je terecht als je het chronisch vermoeidheidssyndroom hebt?

De behandeling van ME/CVS is vooral gericht op het verlichten van de klachten. Medicatie kan hierbij helpen. Voor het verbeteren van de nachtrust kan de huisarts eventueel slaapmiddelen voorschrijven. Pijn kan worden verlicht met pijnstillers. Omdat de symptomen erg uiteenlopen, kan een combinatie van verschillende behandelmethodes werken. Ook psychologische hulp, zoals cognitieve gedragstherapie, kan helpen bij het accepteren van en omgaan met de ziekte.

Wat kun je zelf doen?

ME/CVS beperkt het functioneren in het dagelijks leven. Werken, afspreken met vrienden/familie en hobby’s kosten vaak veel energie. Dit kan frustrerend zijn, vooral wanneer anderen hier geen begrip voor hebben. Verdiep je in ME/CVS, zodat jijzelf en anderen de klachten beter begrijpen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.