Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw die zich uitrekt in een bed

Goed matras

Ben je wel eens stijf of heb je rugklachten na een nacht slapen? Misschien heb je een matras dat niet bij je past. Wij geven je tips waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuw matras. 

Wanneer moet ik mijn matras vervangen?

Een matras gaat ongeveer 8 tot 10 jaar mee. Ervaar je bij een minder oud matras al klachten als pijnlijke spieren en gewrichten, woelen, slapende armen en benen of de neiging je benen op te trekken? Dan is het aan te raden je matras te vervangen. Het lastige bij het aanschaffen van een goed matras is vele keuze waaruit je kunt kiezen. Gelukkig zijn er wel een aantal basisregels waar je rekening mee kunt houden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Kies voor een stevig matras

Experts zijn er over uit dat een stevig matras over het algemeen de beste optie is. In ieder geval stevig genoeg om de normale S-curve van de rug te ondersteunen en je gewicht goed te verdelen. Bij te weinig ondersteuning kan je schouder gaan doorhangen of je heup te ver doorzakken. Dit met als gevolg dat je opstaat met pijn of stijfheid. Voor mensen boven de 80 kilo is het sowieso aan te raden extra aandacht te besteden aan de stevigheid van je matras. Ook voor mensen met rugklachten is een stevig matras aan te raden. Kun je hier niet mee uit de voeten, dan kan een topmatras eventueel uitkomst bieden. Daarmee wordt het stevige matras zachter, zonder iets aan ondersteuning te verliezen.

Test je matras 

Wil je testen of een matras genoeg ondersteuning biedt, dan moet je de tijd nemen bij het uitkiezen ervan. Zo’n 15 à 20 minuten per matras. Probeer verschillende slaaphoudingen. Controleer ook het volgende: ga op je zij liggen. Wanneer je schouders en heupen in het matras zakken, of als je voelt dat je wervelkolom geen ondersteuning krijgt, dan is het matras waarschijnlijk te zacht. Als je daarentegen pijn of ongemak voelt, is het matras waarschijnlijk te hard. Ondersteuning is belangrijk, maar als een matras niet lekker ligt, krijg je nog steeds geen goede nachtrust. Het is dus een kwestie van de juiste balans vinden.

Zorg dat je matras de juiste lengte heeft

Het is voor de hand liggend, maar toch belangrijk om te noemen. Zorg ervoor dat handen en voeten ruimschoots binnenboord gehouden kunnen worden. Let er daarom op dat een matras minstens 20 tot 25 cm langer is dan je zelf bent. En zorg er ook voor dat je matras niet te smal is. Vooral als je samen met je partner slaapt, is een breed matras een stuk comfortabeler en prettiger. Let er ook op dat de matras 20 tot 25 cm breder is dan je zelf bent.

Kies voor een matras die zich naar je lichaam vormt

Sommige mensen vinden matrassen van latex of traagschuim comfortabel liggen. Deze materialen reageren op de warmte en druk van je lichaam, waardoor ze zich aan de vormen van je lichaam aanpassen. Volgens fabrikanten worden hierdoor alle lichaamsdelen op de juiste manier ondersteund. Dit biedt echter niet voor iedereen slaapcomfort. Als je veel beweegt, kan het een nadeel zijn dat een matras je lichaamshouding onthoudt.

Het duurt wel weer even voordat het matras zich aan je nieuwe slaappositie heeft aangepast. Voor mensen die veel zweten, zijn matrassen van latex af te raden. Door de hoge dichtheid van het materiaal latex, kan het matras niet optimaal ademen waardoor het warmer aan zal voelen. Mensen met gevoelige gewrichten ten gevolge van artritis of andere aandoeningen, hebben juist weer wel baat bij matrassen die zich aan het lichaam aanpassen. Dit komt omdat de tegendruk op het lichaam bij dergelijke matrassen minimaal is.

Hoeveel kost een goed matras?

Het is niet alleen het matras dat je ligcomfort bepaalt, maar ook de bodem van het matras. Een lattenbodem of boxspring als bodem kan veel verschil maken. Het is allemaal een kwestie van uitproberen. Over één ding zijn de Consumentenbond en slaapexperts het eens: een goed matras betekent niet automatisch dat er een duur prijskaartje aan hangt. Bij sommige fabrikanten kun je een matras dertig dagen testen. Zo weet je helemaal zeker of je de juiste keuze heb gemaakt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.