
Slaap
Etos
Laatste update 24 april 2025
Heb je vaak moeite met inslapen? Melatonine kan helpen bij het sneller in slaap vallen. Maar het gebruik van melatonine is niet geheel zonder risico. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over melatonine en over hoe je het veilig kunt gebruiken.
Melatonine is een hormoon. Dit hormoon wordt geproduceerd door een klier in je hersenen. Melatonine speelt een rol bij het reguleren van je biologische klok. Zodra het donker begint te worden, neemt de aanmaak van melatonine toe. Je lichaam krijgt dan een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Het hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Tegen de ochtend neemt de aanmaak van melatonine weer af, zodat je wakker wordt. Melatonine kan verlichting geven bij gevoelens van een jetlag.
Een jetlag ontstaat als je één of meer tijdzones overbrugt. Hiervan kan je biologische klok behoorlijk in de war raken. Normaal gesproken duurt het een paar dagen voordat je gewend bent aan een ander ritme. Tot die tijd kan melatonine helpen wanneer je last hebt van een jetlag.
Melatonine* is verkrijgbaar is verschillende doseringen: 3 mg en 5 mg.
Nee. Melatonine helpt bij het verlichten van gevoelens van een jetlag, maar zorgt er niet voor dat je aan één stuk doorslaapt. Slaap je makkelijk in, maar word je ’s nachts wakker? Dan heeft melatonine slikken dus geen zin, ook niet op het moment dat je midden in de nacht wakker bent geworden.
Lees op de bijsluiter hoe je de melatonine tabletten moet innemen. De meeste melatonine tabletten kun je doorslikken met een half glas water. Ook melatonine tabletten met een vertraagde afgifte kun je gewoonlijk op deze manier innemen.
Neem 1 tot 5 mg in voor je wilt gaan slapen gedurende 3 tot 6 dagen. Let op! Niet te gebruiken bij: kinderen en jongeren tot 18 jaar. Geef melatonine niet aan kinderen. Wanneer je zwanger bent, zwanger denkt te zijn, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft, is het beter dit middel niet te gebruiken.
Het gebruik van melatonine kan bijwerkingen met zich meebrengen. De bijwerkingen van melatonine kunnen zijn:
Ervaar je een of meerdere van deze bijwerkingen bij het gebruik van melatonine? Raadpleeg dan je huisarts. Heb je last van bijwerkingen als jeuk, huiduitslag of galbulten? Dan kan het zijn dat je overgevoelig bent voor melatonine.
Geef melatonine niet aan kinderen. Het gebruik ervan bij kinderen is niet onderzocht en daarom is de veiligheid en werkzaamheid ervan niet bekend.
Je kunt melatonine beter niet gebruiken als je zwanger bent of dat wilt worden. Naar het gebruik van melatonine tijdens de zwangerschap is nog maar weinig onderzoek gedaan. Wil je graag zwanger worden of overweeg je tijdens je zwangerschap melatonine te gebruiken? Raadpleeg dan eerst je huisarts. Geef je borstvoeding? Ook dan wordt geadviseerd je huisarts te raadplegen.
Alcohol kan de werking van melatonine verminderen. Daarom is het beter om geen alcohol te drinken als je melatonine gebruikt.
*Dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.
Disclaimer: Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG: 4296-0125-2616
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.