Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw raakt haar hals aan

Kaakpijn

Je kaak heeft dagelijks veel beweging te verduren. De kans op kaakpijn is dus groot. Waar komt kaakpijn precies vandaan? Wij hebben de veelvoorkomende oorzaken op een rijtje gezet!

Het kaakgewricht

Het kaakgewricht is heel belangrijk. Het verbindt je kaakbeen met de schedel. Het is daarnaast een heel complex gewricht, omdat het vrijwel alle kanten op kan bewegen en het vaak enorme druk te verduren krijgt tijdens het kauwen. Kaakpijn kan worden veroorzaakt door problemen met het kaakgewricht zelf, maar ook door problemen met de omliggende spieren.

De oorzaken van kaakpijn

Hoe ontstaat kaakpijn? Dat kan eigenlijk op heel veel manieren. Veel oorzaken van kaakpijn zijn onschuldig, maar in een enkel geval is er sprake van een ernstige oorzaak. Lees hieronder meer over de mogelijke oorzaken.

Tandenknarsen

Ongeveer een half miljoen Nederlanders heeft last van tandenknarsen. Bij tandenknarsen worden de tanden en kiezen zo hard over elkaar heen geschoven dat er een knarsend geluid ontstaat. Vaak gebeurt dat onbewust, bijvoorbeeld tijdens je slaap. Tandenknarsen kan leiden tot kaakpijn, omdat het je kaakgewricht en de spieren er omheen erg belast. Lees meer in ons artikel over tandenknarsen.

Nagelbijten

Ook nagelbijten komt erg veel voor. Bijna een derde van de jonge kinderen en pubers bijt op zijn nagels. Vaak verdwijnt deze gewoonte vanzelf weer, maar bij sommige mensen blijft het hangen. Nagelbijten zet, net als tandenknarsen, veel druk op het kaakgewricht en de omliggende spieren, waardoor dit kan leiden tot kaakpijn. Tips om met nagelbijten te stoppen lees je in ons artikel over nagelbijten!

Spanning rondom de kaak

De spieren rondom de kaak kunnen soms teveel gespannen zijn. Dit kan onder andere komen door stress, maar ook door problemen met de stand van het gebit of door verwondingen. Wanneer de spieren rondom de kaak te hard hun werk doen, ontstaat kaakpijn.

Verkeerde houding

Ook een verkeerde houding kan ervoor zorgen dat het kaakgewricht pijnlijk aanvoelt. De spieren en de botten in het gewricht worden dan op een onjuiste manier belast. Dat kan kaakpijn veroorzaken.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij eigen lichaamscellen worden aangevallen. Daardoor ontstaan ontstekingen in de gewrichten. Het kaakgewricht is vaak het laatste gewricht dat wordt aangetast door reuma: zo’n 17% van de mensen met reuma heeft last van kaakpijn of een ontsteking in het kaakgewricht.

Botontkalking

Botontkalking of osteoporose houdt in dat je botten brozer worden. Het komt vooral voor bij ouderen. Het brozer worden van de botten kan gewrichten pijnlijk maken, dus ook het kaakgewricht.

Fibromyalgie

De aandoening fibromyalgie veroorzaakt chronische pijn aan de spieren en bindweefsels, zonder dat er een afwijking wordt gevonden in de spieren of het bindweefsel. Ook de spieren in het kaakgebied kunnen pijn gaan doen door fibromyalgie.

Discusluxatie

In je kaakgewricht zit een discus die ervoor zorgt dat het kaakbeen en de schedel niet tegen elkaar schuren. Soms is de discus verplaatst: je spreekt dan van discusluxatie. Omdat het kaakgewricht dan niet meer op zijn goede plek valt, kan dit probleem veel complicaties met zich meebrengen, waaronder kaakpijn.

Ankylose

Bij ankylose is er sprake van een verstijving van het gewricht, veroorzaakt door een botvergroeiing. Wanneer dat in het kaakgewricht voorkomt, kan dat kaakpijn opleveren.

Hypermobiliteit

Hypermobiliteit houdt in dat het kaakgewricht veel meer kan bewegen dan het eigenlijk zou moeten kunnen. Hierdoor kan bijvoorbeeld dislocatie optreden, waarbij je kaak ‘uit de kom’ gaat. En dat doet pijn!

Spoor de oorzaak van kaakpijn op!

Om kaakpijn te verminderen, is het belangrijk eerst de oorzaak op te sporen. Stop dus met nagelbijten en tandenknarsen. Heb je last van reuma of andere gewrichtsproblemen? Neem dan contact op met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.