Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
twee muizen met de snuiten tegen elkaar aan

5 voordelen van zoenen

Zoenen levert meer op dan alleen kriebels in je buik. Wij zetten daarom de gezondheidsvoordelen van zoenen voor je op een rijtje:

1: zoenen kan voor minder stress en een gevoel van euforie zorgen

In je lippen en tong zitten veel zenuwen die gevoelig zijn voor aanraking en temperatuur. Door het zoenen sturen deze zenuwen informatie door naar het brein. Hierbij komen de stoffen endorfine en dopamine vrij. Dit zijn de stoffen die zorgen voor een gevoel van geluk, euforie en genot. Fijne stofjes dus.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat stelletjes die een kwartier gezoend hebben of elkaars hand hebben vastgehouden, minder van het hormoon cortisol aanmaken. Dit is het hormoon dat stress veroorzaakt. Best het proberen waard toch?

2: zoenen kan tandbederf tegengaan

Wanneer je aan het zoenen bent, kun je het speeksel uitwisselen niet voorkomen. Deze speekseluitwisseling klinkt misschien onsmakelijk, maar het is juist goed voor je tanden! Door de extra speekselaanmaak spoel je bacteriën weg. Dit kan helpen tegen tandbederf.

3: je kunt een strakkere huid krijgen van zoenen

Het is hopelijk het laatste waar je mee bezig bent tijdens een romantische kus, maar zoenen zou voor een strakke huid kunnen zorgen. Wist je dat je tijdens het zoenen maar liefst 34 gezichtsspieren traint?

4: zoenen kan allergische reacties verminderen

Het schijnt dat een tijdje zoenen met je geliefde (of bijna geliefde) een goede manier is om klachten van hooikoorts te verminderen. Zo bleek het dat bij een aantal hooikoortspatiënten de productie van de stof histamine in het lichaam aanzienlijk afnam na een half uurtje zoenen. Histamine veroorzaakt niezen, een loopneus en tranende ogen. Er zijn ook aanwijzingen dat zoenen de allergische reactie op huisstofmijt vermindert.

5: je verbrandt calorieën tijdens het zoenen

Met zoenen zou je meer calorieën per minuut verbranden dan met wandelen. Tijdens een passionele zoen verbrand je ongeveer 6,4 calorieën per minuut. Met een minuut wandelen verbrand je ongeveer vier calorieën. In hoeverre dit precies klopt is nog maar de vraag, maar er komen in ieder geen calorieën bij tijdens het zoenen!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.