Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw leest boek op bed

5 tips bij angst voor het slapengaan

Veel mensen vallen 's avonds moeilijk in slaap, omdat ze angstig zijn voorafgaand aan het slapen. Het komt vaak voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Er hoeft niet eens een beest onder je bed te zitten om je angstig te voelen. De 'normale' dagelijkse stress kan er al voor zorgen dat je 's avonds uren wakker ligt. Wij geven je vijf tips waardoor je gemakkelijker in slaap valt. Lees verder!

Waarom zorgt angst ervoor dat je niet kunt slapen?

Angst veroorzaakt stress en stress maakt je alerter. Doordat je alert bent, kun je van iedere prikkel (geluid, gevoel, geur, etc.) gemakkelijk angstig worden, waardoor je nog lastiger in slaap valt. Angsten worden dikwijls gevoed door onze fantasie. Soms is het lastig om je over deze angsten heen te zetten, want als je gestrest bent is het moeilijker om je fantasieën te negeren.

Hoe val je makkelijker in slaap?

De beste remedie tegen angst bij het slapengaan, is om jezelf een uur voordat je gaat slapen zoveel mogelijk te ontspannen. Wij geven je vijf handige tips!

Tip 1: lees een boek of tijdschrift

Een boek is een goede manier om jezelf af te leiden en tot rust te komen. Stress en spanning nemen af door te lezen, waardoor je minder snel angstig wordt. Kies een boek dat lekker leest en je gemakkelijk meeneemt in het verhaal. Hierdoor verdwijnen je eigen angstige fantasieën naar de achtergrond. Probeer ook om na het lezen van het boek, liggend in je bed, nog even rustig na te gaan wat je allemaal gelezen hebt. Zo geef je je angsten minder kans om plotseling weer op te spelen.

Tip 2: luister muziek

Muziek kan je afleiden van de andere geluiden. Geklets op de radio of een leuke herinnering aan een nummer, dit kan er allemaal voor zorgen dat je niet meer denkt aan je angsten. Voor het slapengaan kun je het beste rustige muziek kiezen, zodat je je beter kunt ontspannen. Drukkere muziek kan er wel voor zorgen dat je gedachten worden verplaatst, maar dan loop je het risico dat je niet kunt slapen door de muziek zelf.

Tip 3: doe ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen kunnen een goede manier zijn om tot rust te komen. Wanneer je je concentreert op je lichaam, ligt je focus niet op onaangename gedachten. Benieuwd hoe je deze oefeningen moet doen? Lees dan ons artikel over ontspanningsoefeningen.

Tip 4: maak een avondwandeling

Maak kort voordat je gaat slapen een avondwandeling. Wandelen heeft een kalmerend effect en de buitenlucht maakt je rozig en slaperig. Veel beweging en sporten overdag helpen ook om 'je hoofd leeg te krijgen', zodat je 's avonds sneller in slaap valt. Ga alleen niet fanatiek sporten in de drie uur voor je naar bed gaat, dan wordt je namelijk actiever en val je juist moeilijker in slaap.

Tip 5: probeer rustgevende middelen

Natuurlijke middelen, zoals valeriaan of melatonine, kunnen je helpen om te ontspannen waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen. Maar ook een kopje kruidenthee kan rustgevend werken. Let op: het gebruik van valeriaan en melatonine is niet geheel zonder risico’s. Lees daarom altijd goed de bijsluiter voor gebruik. Ook in onze artikelen over valeriaan en melatonine lees je hoe je de middelen veilig kunt gebruiken.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je slecht slaapt en vaak sombere gedachten en angsten hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Slecht slapen kan namelijk te maken hebben met depressie. Daarom is het belangrijk om je klachten serieus te nemen en je indien nodig door te laten verwijzen naar een psycholoog of psychiater.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.