Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Vrouw ligt in het gras

Slaaptekort jonge ouders

Slaaptekort is de meest genoemde klacht onder ouders van jonge kinderen. Wat kun je als ouder doen om 's nachts zoveel mogelijk slaap te kunnen pakken? In dit artikel vertellen wij je er alles over.

Welke factoren spelen een rol bij het slaapgedrag van kinderen?

Opvoeding

Opvoeding speel een belangrijke rol in het slaapgedrag van kinderen. Vanaf ongeveer 7,5 maand kun je je kind al verwennen. Vanaf die leeftijd hebben kinderen namelijk door wat hun signalen met je doen. Pak je je kind 's nachts direct uit het bedje na een minuut huilen? Dan verwacht je kind dat je dit de volgende nacht ook gaat doen. Kinderen zijn zo slim, ze hebben gelijk door wat ze wel en niet kunnen maken. Zonder dat je het misschien door hebt, creëer je verkeerde en vooral vermoeiende slaappatronen. Je moet dus goed nadenken over wat je vandaag doet en of je dat morgen ook wilt doen.

Eerste tandjes, dromen en REM-slaap

Er zijn verschillende redenen waarom je kindje 's nachts wakker wordt. Zo beginnen vanaf zeven maanden de tandjes door te komen, waardoor je kindje wakker kan worden. Ook dromen kunnen ervoor zorgen dat je kindje wakker wordt. Verder heeft een baby ieder uur REM-slaap waarin ze heel licht slapen. Volwassenen hebben dit maar twee tot drie keer per nacht. In de REM slaap worden baby's vaak wakker en gaan ze even huilen. Sta je dan gelijk naast het bedje, dan bestaat de kans dat je er in één nacht zes keer uit moet om je baby gerust te stellen. Het is belangrijk om je kind te leren sommige dingen zelf op te lossen. Zoals zelfstandig in slaap vallen. Laat kinderen hun frustraties afreageren en kijk even aan of er iets ernstigs aan de hand is. Als een kind pijn heeft, dan klinkt het gehuil heel anders.

Verschil tussen dag en nacht

Er moet ook een duidelijk verschil zijn in de aandacht die je je kind overdag en 's nachts geeft. Geef je kind overdag positieve aandacht. Reageer dus niet alleen maar op momenten dat je baby huilt. Op momenten dat je baby rustig of vrolijk is, is het belangrijk dat je hem of haar dan een lekkere knuffel geeft. Of ga even met de kleine kletsen. Probeer de communicatie 's nachts korter te houden, zodat je kind merkt dat er een verschil is tussen wat hij of zij overdag en 's nachts kan verwachten. Geef wel veilig gevoel. Als je kind niet in slaap kan komen, geef dan een aai over de bol en zeg bijvoorbeeld: "Ga maar lekker slapen, papa en mama zijn hiernaast." Haal je de kleine uit bed, dan raakt je kind eraan gewend dat hij 's nachts ook veel aandacht krijgt. Bovendien maak je je kind nog meer wakker.

Duidelijkheid

Het sleutelwoord voor een goede nachtrust voor zowel ouder als kind is duidelijkheid. Een duidelijk slaappatroon en een duidelijke houding van de ouder naar het kind. Als je kind ziek is, dan geef je je kind natuurlijk meer aandacht en reageer je anders op zijn of haar gehuil. Maar pak het oude slaappatroon op zodra de kleine weer beter is. Ook in de communicatie is duidelijkheid belangrijk. Baby's vinden het prettig als je ze laat weten wat je gaat doen. Ook al kunnen babys je niet verstaan, ze kunnen soms nog schrikken als je ze zomaar oppakt of dat je weg bent zonder iets te zeggen. Zeg voor het slapen gaan bijvoorbeeld: ''Mama gaat je nu oppakken en lekker in bedje leggen. Wat was je vandaag weer lief! Ga maar lekker slapen."

Hulp in durven schakelen

Als je kind 's nachts veel huilt, voelt dit voor een ouder al snel als falen. Maar weet dat iedere ouder rondloopt met vragen en het af en toe niet meer weet. Dit is totaal niet gek! Schroom dus niet om hulp in te schakelen bij het consultatiebureau. Daar kun je bespreken wat er misgaat en aan een oplossing werken.

Oudercursus

Een oudercursus kan ook uitkomst bieden als je als ouder je vermoeiende slaappatroon wilt doorbreken. Veel ouders vinden een oudercursus overdreven of overbodig. Maar door zo'n cursus worden ouders bewuster van de impact van hun handelingen op hun kind. Hierdoor voelen ouders zich vaak een stuk zekerder, waardoor ze meer duidelijkheid naar hun kind uitstralen. Ook is het fijn om je ervaringen met andere ouders te delen. Dan weet je dat je niet de enige ouder bent die af en toe met zijn handen in het haar zit.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.