Breath Holding Spells zijn kortdurende momenten waarbij plotseling de ademhaling stopt tijdens het uitademen. Wil je weten wat de symptomen zijn, wat je eraan kunt doen en wanneer je naar de huisarts moet? Lees het hier!
Wat is Breath Holding Spell?
Breath Holding Spell betekent letterlijk vertaald ‘een (korte) periode van adem vasthouden’. Het zijn kortdurende momenten waarbij plotseling je ademhaling stopt tijdens het uitademen. Dit is een reactie op een onplezierige ervaring. Je kind kan na zo’n reactie het bewustzijn verliezen en slap of stijf worden. Meestal komt je kind snel weer bij kennis en gedraagt hij of zij zich weer snel als vanouds.
Deze Breath Holding Spells treden vooral op bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar. Ongeveer 5% van de kinderen in deze leeftijdsgroep heeft er in meer of mindere mate last van. Bij het merendeel van deze kinderen treedt de eerste aanval op vóór de leeftijd van achttien maanden. Sommige kinderen kijgen er zelfs al in de eerste levensmaand mee te maken. 30% van de kinderen met Breath Holding Spells heeft één of meer familieleden met soortgelijke klachten.
De hoeveelheid aanvallen kan variëren. Soms is er sprake van één aanval per jaar, maar het is ook mogelijk dat je kind enkele aanvallen per dag heeft. Meestal treedt een piek op aan het eind van het eerste en het begin van het tweede levensjaar.
Wat zijn de symptomen Breath Holding Spell?
De term Breath Holding Spell wordt vaak gebruikt voor twee typen aanvallen. Dit onderscheid wordt gemaakt, vanwege zowel het verschil in oorzaak en uitlokkend moment, als in de wijze waarop de aanval verloopt.
Breath Holding Spell (in engere zin)
- Je kind heeft vaak een driftbui voor de aanval
- Dit gaat samen met schoppen, slaan, bijten, spugen, en gillen
- Je kind windt zich enorm op en gaat huilen
- Het huilen stopt na enkele seconden plotseling tijdens de uitademing
- Je kind ademt niet meer en het gezicht wordt snel rood (of rood-paars)
- Je kind kan hierna slap worden en het bewustzijn verliezen
- Soms verstijft je kind kort daarna, dit kan samengaan met enkele schokjes vóór de ademhaling zich herstelt en je kind weer bij bewustzijn komt
White Breath Holding Spell (vasovagale aanval)
- Je kind heeft vaak een onverwachte pijnprikkel, vaak een val op het hoofd of een pijnlijke medische handeling
- Soms kan het ook gebeuren tijdens het baden of het snuiten van de neus
- De aanval gaat samen met snel bewustzijnverlies en grauw-bleek zien
- Je kind raakt verstijfd. Dit gaat vaak samen met een langdurende (over-)strekking van de rug
- Het bewustzijn van je kind herstelt zich altijd spontaan.
Afhankelijk van de duur van het inhouden van de adem kan er een val of stuip ontstaan, die niet te onderscheiden is van een epileptische aanval. Tijden een aanval gaat een periode van bewustzijnsverlies vaak gepaard gaat met zichtbare spierschokken, een langdurende (over-)strekking van de rug en soms ook met braken, bijten op de tong en urineverlies.
Hoe ontstaat Breath Holding Spell?
De symptomen van Breath Holding Spell ontstaan vaak door een (tijdelijk) verminderde doorbloeding van de hersenen. Ook het zuurstofgehalte, dat met het bloed aangevoerd wordt aan de hersenen, kan tijdelijk afnemen. Dit zuurstoftekort van de hersenen leidt tot flauwvallen en andere verschijnselen, zoals verstijving en spierschokken. De manier waarop deze verminderde doorbloeding van de hersenen ontstaat, verschilt per persoon en per type aanval.
Is Breath Holding Spell ernstig?
Beide vormen van Breath Holding Spell kunnen angstig zijn om als ouder mee te maken. Maar deze aandoeningen zijn in principe niet ernstig. Als je kind buiten bewustzijn raakt, en dus stopt met huilen, is hiermee ook de directe oorzaak van het bewustzijnsverlies opgehouden. Bloedvaten zullen zich weer verwijden en het hart zal weer goed pompen als de druk in de borstkas afneemt. Hierdoor zal de bloed- en zuurstoftoevoer naar onder andere de hersenen zich herstellen en het bewustzijn zal terugkeren.
Wat kun je er zelf aan doen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen wanneer je kind een breath-holding spell doormaakt.
- Het is belangrijk om niet in paniek te raken en rustig te blijven wanneer je kind een aanval krijgt. Wanneer je kalm blijft, verdwijnt de aanval het snelst.
- Let op dat je kind zich tijdens een aanval niet bezeert.
- Het kan gebeuren, dat je kind moet overgeven, terwijl hij of zij nog buiten bewustzijn is. Probeer je kind dan op de zij te leggen met het bovenste been met gebogen, zodat het braaksel de mond uit kan lopen.
- Probeer consequent te zijn en structuur te bieden aan je kind. Ook als je kind de grenzen die je hebt gesteld, probeert te verleggen.
- Als je bij je kind een driftbui ziet of voelt aankomen, kan het soms helpen om hem of haar af te leiden. Een humoristische aanpak kan in de opvoeding heel goed werken en de spanning soms goed doorbreken.
- Het verstandig de school van je kind in te lichten. Er kan zo beter en sneller gereageerd worden door leerkracht en leerlingen, en er is minder kans op paniek bij een eventuele aanval.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Over het algemeen is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts, als je kind voor de eerste keer een aanval van bewustzijnsverlies heeft doorgemaakt. Je huisarts kan dan je helpen met het vaststellen van oorzaken en het vinden van oplossingen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.