Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

baby huilt

Breath Holding Spell

Breath Holding Spells zijn kortdurende momenten waarbij plotseling je ademhaling stopt tijdens het uitademen. Wil je weten wat de symptomen zijn, wat je eraan kunt doen en wanneer je naar de huisarts moet? Lees het hier!

Wat is Breath Holding Spell?

Breath Holding Spell betekent letterlijk vertaald ‘een (korte) periode van adem vasthouden’. Het zijn kortdurende momenten waarbij plotseling je ademhaling stopt tijdens het uitademen. Dit is een reactie op een onplezierige ervaring. Je kind kan na zo’n reactie het bewustzijn verliezen en slap of stijf worden. Meestal komt je kind snel weer bij kennis en gedraagt hij of zij zich weer als vanouds.

Deze Breath Holding Spells treden vooral op bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar. Ongeveer 5% van de kinderen in deze leeftijdsgroep heeft er in meer of mindere mate last van. Bij het merendeel van deze kinderen treedt de eerste aanval op vóór de leeftijd van achttien maanden; bij een klein aantal zelfs al in de eerste levensmaand. 30% van de kinderen met Breath Holding Spells heeft één of meer familieleden met soortgelijke klachten.

De hoeveelheid aanvallen kan variëren. Soms is er sprake van één aanval per jaar, maar het is ook mogelijk dat je kind enkele aanvallen per dag heeft. Meestal treedt een piek op aan het eind van het eerste en het begin van het tweede levensjaar.

Wat zijn de symptomen Breath Holding Spell?

De term Breath Holding Spell wordt vaak gebruikt voor twee typen aanvallen. Dit onderscheid wordt gemaakt, vanwege zowel het verschil in oorzaak en uitlokkend moment, als in de wijze waarop de aanval verloopt.

Breath Holding Spell (in engere zin)

 • Je kind heeft vaak een driftbui voor de aanval
 • Dit gaat samen met schoppen, slaan, bijten, spugen, en gillen
 • Je kind windt zich enorm op en gaat huilen
 • Het huilen stopt na enkele seconden plotseling tijdens de uitademing
 • Je kind ademt niet meer en het gezicht wordt snel rood (of rood-paars)
 • Je kind kan hierna slap worden en het bewustzijn verliezen
 • Soms verstijft je kind kort daarna, dit kan samengaan met enkele schokjes vóór de ademhaling zich herstelt en je kind weer bij bewustzijn komt

White Breath Holding Spell (vasovagale aanval)

 • Je kind heeft vaak een onverwachte pijnprikkel, vaak een val op het hoofd of een pijnlijke medische handeling
 • Soms kan het ook gebeuren tijdens het baden of het snuiten van de neus
 • De aanval gaat samen met snel bewustzijnsverlies en grauw-bleek zien
 • Je kind raakt verstijfd. Dit gaat vaak samen met een langdurende (over-)strekking van de rug
 • Het bewustzijn van je kind herstelt zich altijd spontaan.

Bij beide type aanvallen, kan er, afhankelijk van de duur van adem inhouden, een ernstige toeval of stuip ontstaan, die niet te onderscheiden is van een epileptische aanval. Dit is een periode van bewustzijnsverlies, vaak gepaard gaand met zichtbare spierschokken, en een langdurende (over-)strekking van de rug, soms ook met braken, bijten op de tong en urineverlies.

Hoe ontstaat Breath Holding Spell?

Beide type aanvallen kunnen een (tijdelijke) verminderde doorbloeding van de hersenen veroorzaken. Het zuurstofgehalte, dat met het bloed aangevoerd wordt aan de hersenen, is hierdoor tijdelijk verminderd. Dit zuurstoftekort van de hersenen leidt tot flauwvallen en andere verschijnselen, zoals verstijving en spierschokken. De manier waarop deze verminderde doorbloeding van de hersenen ontstaat, kan verschillen.

Breath Holding Spell

Door het krachtige huilen ontstaat er een situatie die vergelijkbaar is met een hyperventilatie-aanval. Hierbij hebben alle bloedvaten, dus ook die naar en in de hersenen, de neiging zich samen te trekken. Daardoor neemt de doorbloeding van de hersenen afnemen en leidt dit tot zuurstoftekort. Ook kan door het harde huilen de druk in de borstkas toenemen. Hierdoor zou het hart minder goed kunnen pompen. De bloedtoevoer naar alle organen, en vooral naar de hersenen, kan zo (tijdelijk) tekort schieten, wat kan leiden tot zuurstoftekort.

White Breath Holding Spell

Er ontstaat overgevoeligheid in een bepaald deel van het centrale zenuwstelsel. Hierdoor kan als reactie op een (pijn-)prikkel een tijdelijke hartritmestoornis ontstaan. Dit leidt tot een minder goede werking van het hart, waardoor er minder bloed (dus zuurstof), naar de hersenen rondgepompt kan worden. Deze hartritmestoornis herstelt zich altijd heel snel altijd vanzelf.

Is Breath Holding Spell ernstig?

Beide vormen van Breath Holding Spell kunnen angstig zijn om als ouder mee te maken. Maar deze aandoeningen zijn in principe niet ernstig.

Als je kind buiten bewustzijn raakt, en dus stopt met huilen, is hiermee ook de directe oorzaak van het bewustzijnsverlies opgehouden. Bloedvaten zullen zich weer verwijden en het hart zal weer goed pompen, als de druk in de borstkas afneemt. Hierdoor zal de bloed- en zuurstoftoevoer naar, onder andere, de hersenen zich herstellen en het bewustzijn zal terugkeren.

De hartritmestoornis, die met deze aanval gepaard gaat, herstelt zich altijd weer vanzelf. Het hart gaat weer (beter) pompen, de hersenen krijgen weer zuurstof en je kind komt weer bij bewustzijn. Op de leeftijd van zes jaar heeft 90% van de kinderen geen aanvallen meer. De White Breath Holding Spells kunnen tot op oudere leeftijd blijven voorkomen, bijvoorbeeld tijdens een prik (injectie) of bloedafname.

Wat kun je er zelf aan doen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen wanneer je kind een breath-holding spell doormaakt.

 • Het is belangrijk om niet in paniek te raken en rustig te blijven wanneer je kind een aanval krijgt. Wanneer je kalm blijft, verdwijnt de aanval het snelst.
 • Let op dat je kind zich tijdens een aanval niet bezeert.
 • Het kan gebeuren, dat je kind moet overgeven, terwijl hij of zij nog buiten bewustzijn is. Probeert je kind dan op de zij te leggen; het bovenste been met gebogen heup en knie, zodat het braaksel de mond uit kan lopen.
 • Probeer consequent te zijn en te blijven, en structuur aan je kind te bieden. De grenzen die je hebt gesteld, zal je kind proberen te verleggen.
 • Als je bij je kind een driftbui ziet of voelt aankomen, kan het soms helpen om hem of har af te leiden. Een humoristische aanpak kan in de opvoeding heel goed werken en de spanning soms goed doorbreken.

Soms kan er meer aan de hand zijn dan “alleen maar” af en toe een hevige driftbui. Sommige kinderen kunnen regelmatig, langdurige woede-aanvallen ontwikkelen. Alle goede aanpak van de ouders levert in deze gevallen vaak geen enkele verbetering op. Er kan dan ook sprake zijn van een contactstoornis. Je kind kan zich dan niet verplaatsen in andere personen in zijn omgeving, en kan de gevoelens en emoties van anderen niet voldoende herkennen en begrijpen. Als deze reacties bij jouw kind voorkomen, kun je het beste een keer een afspraak maken op het consultatiebureau of met je huisarts.

Als je kind (regelmatig) vasovagale aanvallen heeft, is het ook aan te raden om er zoveel mogelijk rekening mee te houden, bijvoorbeeld als je kind gevaccineerd (ingeënt) moet worden. De instantie die de vaccinaties verzorgt (vaak de GGD), vindt het prettig hierover vooraf op de hoogte gebracht te worden. Ook is het verstandig de school van je kind in te lichten. Er kan zo beter en sneller gereageerd worden door leerkracht en leerlingen, en er is minder kans op paniek bij een eventuele aanval.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Een aanval van bewustzijnsverlies bij je kind roept bij veel mensen gevoelens van angst op. Het is belangrijk om niet in paniek te raken en je kind goed in de gaten te houden. Vooral de volgorde van gebeurtenissen is van belang: wat ging er aan de aanval vooraf, werd je kind rood of juist bleek, gebeurde dit voor of juist na het bewustzijnsverlies?

Over het algemeen is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts, als je kind voor de eerste keer een aanval van bewustzijnsverlies heeft doorgemaakt. Soms is er sprake van een andere aandoening. In de meeste gevallen zal je huisarts je gerust kunnen stellen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.