mooi voor je lichaam

Ontdek ons assortiment
meisje met een zwarte hoed

Blozen

Iedereen doet het wel eens: blozen. Veel mensen schamen zich als ze blozen, maar dat is nergens voor nodig! Maar wat is blozen nu eigenlijk? En is het te voorkomen? Dit én meer vertellen we je in dit artikel!

Wat is blozen?

Blozen is een veel voorkomende reactie op emoties. Als je bijvoorbeeld bang, zenuwachtig, verlegen of opgewonden bent, verwijden de bloedvaatjes in de huid van je gezicht. Je wangen, neus, kin of je voorhoofd kunnen dan rood worden. Bij sommige mensen ontstaan er ook rode plekken in de nek.

Er zijn veel mensen die blozen als onprettig ervaren. Je geeft tenslotte een persoonlijke emotie bloot, die je waarschijnlijk liever voor jezelf had gehouden. Maar je hoeft je hier echt niet voor te schamen. Iedereen bloost wel eens, dit maakt je alleen maar menselijk!

Hoe ontstaat blozen?

Blozen ontstaat doordat de bloedvaatjes in je gezicht wijder worden. Er stroomt daardoor meer bloed door deze vaten, waardoor je huid rood wordt. Meestal is blozen een reactie op een emotie, zoals angst, verlegenheid of opgewondenheid.

Maar er zijn ook een aantal medicijnen die kunnen leiden tot blozen. Verder kunnen vrouwen die in de overgang zijn ook gaan blozen. Dit komt door opvliegers.

Heb je altijd last van roodheid in je gezicht? Dan kan dit ook duiden op rosacea, een chronische huidaandoening. Lees hier meer over rosacea.

Hoe herken je de symptomen van blozen?

Je kunt blozen herkennen aan de volgende symptomen:

  • een warme huid
  • een tintelende huid
  • rode wangen, kin, voorhoofd of neus
  • rode plekken in je nek

Het is je misschien weleens overkomen: je bent aan het blozen en iemand zegt tegen je dat je rood wordt. Je voelt vrijwel direct dat het blozen toeneemt. Geen zorgen, want het is vaak een kortdurende reactie. Na een paar minuten trekt het extra bloed weg uit je gezicht, waardoor de roodheid afneemt.

Wat kan je doen tegen blozen?

Met name voor jongeren kan blozen als een probleem worden gezien. Bijvoorbeeld wanneer ze een spreekbeurt moeten houden of een afspraakje maken met iemand waar ze in stilte al een tijd verliefd op zijn. In deze jaren, waarin uiterlijk, vrienden en vooral de mening van vrienden heel belangrijk zijn, wordt blozen gezien als extra gênant. Als ouder kun je proberen erover te praten en uit te leggen dat het niks ergs is.

Medisch gezien is aan deze vorm van blozen niet veel te doen. Er bestaan geen speciale medicijnen tegen blozen. In hele ernstige gevallen kunnen bepaalde medicijnen, zoals angstremmers het blozen iets verminderen. Vraag jezelf wel echt af of dit het waard is, want deze medicijnen kunnen ook weer ongewenste bijwerkingen hebben.

Als je het idee hebt dat je leven wordt belemmerd door het blozen, kan je ook met een psycholoog gaan praten. Door op een andere manier met angst of nervositeit om te gaan, kun je leren om het blozen te accepteren. Hierdoor kan het probleem voor een groot deel verdwijnen.

Hoe kan je blozen voorkomen?

Het is moeilijk om blozen te voorkomen. Het komt vaak onverwachts, waardoor je je niet kunt voorbereiden. We kunnen je daarom beter advies geven over hoe je er het minste last van hebt. Het beste wat je kunt doen, is proberen het blozen te negeren. Probeer je zoveel mogelijk op je omgeving te concentreren, in plaats van op jezelf. Hierdoor schenk je geen aandacht aan je rode gezicht en verdwijnt het eerder.

Verder kun je proberen het blozen te zien als iets heel normaals en als een reactie die mensen wel eens hebben. Want dit is het ook! Je hoeft je nergens voor te schamen. Wat je ook nog kunt doen, is het volgende: verhoog de aandacht op je rode gezicht. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het kan echt helpen! Als je voelt dat je gaat blozen, kan je bijvoorbeeld zeggen: ‘O, ik geloof dat ik rood word’. Op deze manier is de olifant uit de kamer en kom je erachter of je angst terecht is.

Wanneer moet je naar de huisarts met blozen?

Het is verstandig om je huisarts te raadplegen als je:

  • het idee hebt dat het blozen je leven beheerst
  • net een nieuw medicijn hebt gekregen waarna je meer last hebt gekregen van blozen
  • denkt dat je blozen het gevolg is van de overgang en je daar graag medicijnen tegen krijgt

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.