Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
bed met witte lakens

Betrapt door je kind

Misschien is het je wel eens gebeurd: betrapt worden door je kind tijdens de seks. Oeps! Geen zorgen het zijn genoeg ouders overkomen. Maar wat vertel je dan precies? En is het schadelijk voor je kind? Dit én meer kom je te weten in dit artikel!

Wat moet je vertellen als je betrapt wordt door je kind?

Het voelt misschien een beetje ongemakkelijk, maar eigenlijk is dit nergens voor nodig. Wees daarom gewoon eerlijk tegen je kind. Je kunt bijvoorbeeld de volgende dingen tegen je kind zeggen:

  • Leg uit dat je seks had (of welke benaming je ook wilt gebruiken) en dat dit lekker is
  • Je hebt seks omdat je van elkaar houdt en je het beiden heel leuk vindt
  • Het is iets wat privé is, daarom doe je het niet in het openbaar
  • Het was niet de bedoeling dat je het zag, maar je hoeft je niet schuldig te voelen.

Verder hangt het natuurlijk van de leeftijd van je kind af wat je precies vertelt. Als je kind een jaar of twaalf is, kun je ook de risico’s van seks uitleggen.

Wat moet je doen als je kind niet weet wat hij of zij ziet?

Het kan voorkomen dat kinderen tot zeven jaar kunnen denken dat volwassenen die seks hebben aan het vechten zijn. Dit kan komen door het volgende: als je ouders nooit affectie tonen en nooit een goed woord voor elkaar over hebben, dan kan het inderdaad een rare ervaring zijn als je jouw ouders ‘ineens’ seks ziet hebben. Als kind kan het zo zijn dat je dan niet helemaal begrijpt wat er gebeurt. Op een gegeven moment moet je kind toch leren wat seks is, dus dit kan dan een goede aanleiding zijn om je kind voorlichting te geven.

Is het schadelijk wanneer een kind zijn of haar ouders seks ziet hebben?

We kunnen je geruststellen, want het is niet schadelijk. Een kind weet meestal wel wat er aan de hand is. Het blijkt dat de meeste kinderen al op heel jonge leeftijd een behoorlijke kennis hebben van seks. In Zweden blijken bijvoorbeeld kinderen van negen jaar al 100% te weten wat seks is. Ze konden ook bedenken waarom de ouders het doen, bijvoorbeeld uit liefde of omdat het leuk is.

Wat moet je doen als je niet zeker weet of je bent betrapt?

Als je een gezin bent waar seks geen moeilijk onderwerp is, dan kun je er gewoon naar vragen. Bijvoorbeeld: 'toen papa en mama gisteravond in de slaapkamer waren, heb je toen de deur open gedaan?' Je kunt dan zelf bepalen aan de hand van de reactie van je kind of je het wilt zeggen of niet. Maar in een gezin waar nooit over seksualiteit gesproken wordt, kan het zo zijn dat je kind geen eerlijk antwoord geeft. Als je kind bijvoorbeeld begint te giechelen, weet je vaak wel hoe laat het is. Ook dan kun je zelf beslissen wat je met de situatie doet.

Is het vervelender voor de ouder of het kind als je betrapt wordt?

Ook als ouder kun je je zeker erg rot voelen als je betrapt wordt. Daarna komt vaak nog de angst dat je kind erover begint bij de buren of op school. Zeker in deze tijd, wanneer iedereen achterdochtig wordt wanneer een kind maar íets over seks vertelt. Toch kan het voor het kind ook vervelend zijn als je er als ouder niets mee doet. Als je als ouder eerlijk de informatie geeft, kan je kind het moment verwerken en deze informatie koppelen aan zijn of haar denkbeelden over seks en volwassenen. Verder is er nog een nadeel: als je kind zelf volwassen is, kan het de beladen manier om over seks te praten kopiëren. Zo kom je in een vicieuze cirkel, dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.