Tepeluitvloed bij baby's
Tepeluitvloed, ook wel heksenmelk genoemd, komt voor bij jonge baby’s. In dit artikel vertellen wij je wat de oorzaak is van tepeluitvloed en hoe je het bij jouw baby herkent. Lees het hier!
Wat is tepeluitvloed bij baby’s?
Er is sprake van tepeluitvloed bij zuigelingen als uit één of beide tepels van de zuigeling vocht lekt. Dit vocht wordt ook wel ‘heksenmelk’ genoemd. Tepeluitvloed ontstaat meestal kort na de geboorte en verdwijnt spontaan na enkele weken.
Wat zijn de symptomen van tepeluitvloed bij baby’s?
Bij pasgeboren baby's kunnen de borstklieren (aan één of beide kanten) vergroot zijn. Dit kun je meestal duidelijk zien. Als je met je vingertoppen zachtjes drukkend over de borst van je baby strijkt, voel je een wat harde, platte schijf. Soms is het mogelijk om wat vocht uit een of beide tepels te drukken. Dit vocht is over het algemeen helder, wit en doorschijnend. Het lekken van vocht uit de tepels van je baby kan ook spontaan optreden.
Wat is de oorzaak van tepeluitvloed bij baby’s?
Tepeluitvloed treedt op als de borsten van baby’s overmatig gezwollen klierweefsel bevatten. Deze vergroting van het borstklierweefsel ontstaat onder invloed van hormonen, die afkomstig zijn van de moeder tijdens haar zwangerschap. Deze hormonen stimuleren de groei van het borstklierweefsel, zowel bij meisjes als bij jongetjes. Uit gezwollen borstklieren kunnen, zowel door druk van buitenaf als spontaan, regelmatig druppels vocht, druppels ‘melk’, via de tepels lekken.
Is tepeluitvloed ernstig?
Overmatig gezwollen klierweefsel in de borsten bij je baby, en de hierbij vaak voorkomende tepeluitvloed, is niet ernstig. Deze klierzwelling is, zoals hierboven wordt genoemd, een gevolg van vrouwelijke hormonen. Deze hormonen verdwijnen vanzelf binnen enkele weken na de geboorte, uit het lichaam van je baby. Hiermee neemt ook de zwelling van het borstklierweefsel af; dit zal uiteindelijk geheel verdwijnen. Borstklierzwelling komt bijna alleen voor bij baby’s die rondom de uitgerekende datum zijn geboren.
Wat kun je er zelf aan doen?
Als je bij je baby gezwollen borstklieren of tepeluitvloed ziet, hoef je geen actie te ondernemen. Indien dit na ongeveer drie maanden nog steeds aanwezig is en ook niet lijkt af te nemen, kun je het bij een volgend bezoek aan het consultatiebureau aankaarten. Het is wel verstandig om de borst van je baby zo min mogelijk (hard) aan te raken, als je bijvoorbeeld wilt nagaan of de klierzwelling al aan het afnemen is.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Aan overmatig gezwollen borstklierweefsel en tepeluitvloed bij baby’s kan en hoef je niets te doen. Gezwollen klieren kunnen soms wel gevoelig zijn bij (te harde) aanraking. Daarom is het belangrijk om goed op de reactie van je baby te letten.
Neem contact met je huisarts op wanneer:
- Eén of beide borsten van je baby gezwollen én rood zijn
- De borst(en) warm en pijnlijk zijn bij aanraking
- Er in plaats van helder wit wat bloederig vocht of dikke pus uit de tepels komt
- Je baby hierbij koorts heeft
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan