mooi voor je kleintje

Ontdek ons assortiment
Voorwerp in neus

Voorwerp in de neus

Ieder kind gaat door een fase waarbij ze alles in hun mond of neus willen stoppen. Het komt dus vaak voor dat een kindje een voorwerp in de neus heeft. Hoe kun je herkennen dat je kindje dit heeft gedaan? Hoe ernstig is het? En wat kun je doen als het gebeurt? Wij beantwoorden deze vragen.

Wat stopt mijn kindje in de neus?

Kinderen stoppen vaak tijdens het spelen wat in hun neus, zoals:

  • Een kraal
  • Een papiertje
  • Een speeltje
  • Een batterijtje
  • Een pinda

Wat zijn de symptomen dat je kind iets in de neus heeft gestopt?

Soms zie je het gebeuren dat je kind iets in de neus stopt, maar soms ben je even niet in de buurt en zie je het dus niet. Hoe kun je dan merken dat er iets in de neus zit? Je kunt letten op een aantal dingen:

  • Of er viezigheid uit de neus komt
  • Of je kind last krijgt van een verstopte neus, zonder dat het verkouden is
  • Of er voortdurend snot uit de neus komt, waardoor het lijkt of je kind lang verkouden is
  • Of je kindje een stinkende adem heeft, als het voorwerp zich al langere tijd in de neus bevindt

Hoe ernstig is een voorwerp in de neus?

Je kindje heeft iets in de neus gestopt. Raak dan niet direct in paniek. Meestal kan je kind nog genoeg ademhalen via het andere neusgat of de mond. Het voorwerp moet wel uit de neus verwijderd worden. Het laten zitten van een voorwerp kan de neus namelijk beschadigen of zorgen dat de neus gaat ontsteken.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Vermoed je dat je kind een voorwerp in de neus heeft gestopt? Neem dan contact op met je huisarts. Ook als je twijfelt. Meestal geeft de huisarts eerst neusdruppels waardoor de zwelling in de neus afneemt. Soms, als je kind pijn heeft, kunnen verdovingsdruppels dit verminderen. Het voorwerp wordt met een speciaal tangetje of zuigapparaatje uit de neus gehaald. De huisarts kan er voor kiezen om je door te verwijzen naar de KNO-arts.

Wat kun je er zelf aan doen?

Als er een voorwerp in de neus van je kind zit, kan hij of zij in paniek raken of pijn hebben. Probeer je kindje daarom te kalmeren. Soms kan het voorwerp eruit komen als je de neus snuit, maar als dit niet lukt moet je naar de huisarts. Ga niet zelf proberen het eruit te halen. Als je met een pincet, paperclip of andere voorwerpen aan de slag gaat, kun je de neus beschadigen.

Probeer het altijd te voorkomen. Zorg ervoor dat je kind niets in de neus, mond of bijvoorbeeld oren kan stoppen. Laat ze dus niet spelen met kralen, knikkers of andere kleine voorwerpen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.