Om de kwaliteit van sperma op peil te houden, kun je diverse dingen doen. Niet roken en weinig drinken bijvoorbeeld. Als je gezond bent en gezond leeft, is er weinig aan de hand. Maar er zijn factoren die de kwaliteit van je sperma flink kunnen aantasten.
Produceer je te weinig sperma?
Een gezonde man produceert per zaadlozing drie tot vijf milliliter sperma. Soms kan het tijdelijk of langere tijd minder zijn. Als je die indruk hebt, dan kun je het zelf meten, bijvoorbeeld met behulp van een twee millimeter spuitje, verkrijgbaar bij de apotheek. Als de hoeveelheid onder de maat is, dan ligt dat vooral aan de hoeveelheid spermavocht. Sperma bestaat namelijk voor slechts 5% uit zaadcellen. De overige 95% is vocht dat voor een derde afkomstig is van de prostaat en voor tweederde van de zaadblaasjes.
Wat is het gevolg van te veel zaadlozingen?
Te weinig spermavocht kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van veel zaadlozingen. Je lijf heeft dan niet genoeg tijd om nieuw vocht aan te maken. Een andere verklaring kan zijn dat je tijdens het vrijen vrij snel klaarkomt. Hoe langer het duurt voor je klaarkomt, hoe groter de hoeveelheid sperma. Over je vruchtbaarheid zegt de hoeveelheid sperma weinig, want het aantal zaadcellen kan net zo groot zijn als bij een grote hoeveelheid sperma. Als er een medische oorzaak is, ligt dat misschien anders.
Leidt te weinig sperma tot onvruchtbaarheid?
Bij 30% van de stellen die geen kinderen kunnen krijgen, ligt de oorzaak bij de man. Het is niet altijd te achterhalen wat er aan ten grondslag ligt. Als er minder dan twintig miljoen zaadcellen per milliliter spermavocht rondzwemmen, is de kans op bevruchting kleiner. Het kan ook zijn dat er te weinig bewegende zaadcellen aanwezig zijn. Beweegt minder dan 20% van de zaadcellen goed, dan is de kans op een natuurlijke zwangerschap lager. Ook de vorm van de zaadcellen is belangrijk. Als meer dan 80% misvormd is, verkleint de vruchtbaarheid. Twijfel je aan de kwaliteit van je sperma, dan kun je het laten onderzoeken in een laboratorium of ziekenhuis.
Heb je bloed in je sperma?
Een klacht die regelmatig voorkomt, is dat er bloedrestjes in het sperma zitten. Check eerst wel of het je eigen bloed is en niet van je partner. Meestal is er geen duidelijke oorzaak. Heb je geen andere klachten, dan verdwijnt het meestal vanzelf. Heb je ook andere klachten, zoals pijn bij het plassen, dan kan sprake zijn van een infectie van de bijbal, de urinebuis of van prostatitis (een ontsteking van de prostaat). Dit moet behandeld worden door de huisarts.
Tips om de kwaliteit van je sperma te verhogen
- Stop met roken. Mannen die roken produceren namelijk minder sperma.
- Wees matig met alcohol. Veel alcohol is slecht voor de vruchtbaarheid.
- Sport met mate. Overmatig sporten kan een verlaging van het testosteron tot gevolg hebben en het aantal zaadcellen doen afnemen.
- Eet gezond. Zorg voor voldoende vitamine C, vitamine E, zink en seleen in je voeding. Deze zitten in groenten, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten en zaden.
- Pas op met overgewicht. Met name te veel buikvet kan bij sommige mannen gepaard gaan met een verlaging van het testosteron en de zaadproductie. Overgewicht is ook van invloed op de beweeglijkheid van de zaadcellen.
- Draag geen strak ondergoed. Een te hoge temperatuur van de balzak is slecht voor de zaadkwaliteit. Dat geldt ook voor langdurig saunabezoek.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.