De lichamelijke effecten van verliefdheid
Verliefdheid brengt niet alleen je hoofd op hol, ook in de rest van je lichaam gebeurt van alles. Voor de romantici onder ons is verliefdheid het mooiste dat je kunt overkomen. Maar er zijn wel wat lichamelijke ongemakken aan verbonden. Maar wat gebeurt er eigenlijk in ons lichaam als we verliefd zijn? Lees het hier!
Hoe kon ik ooit verliefd zijn op zo'n persoon? Soms zie je de eerste maanden van verliefdheid wat minder scherp. Je lichaam draagt daar zijn steentje aan bij. Hoe gaat dit precies in zijn werk? In dit artikel vertellen we je meer over de lichamelijke effecten van verliefdheid.
Het hormoon dopamine
Het hersengebied dat je motivatie en beloningssysteem controleert is verantwoordelijk voor de aanmaak van het hormoon dopamine, een stof waardoor je plezier of pijn voelt. Als je verliefd bent, stijgt de aanmaak van dopamine. En daar krijg je een euforisch gevoel van.
Je blijft gemotiveerd om de affectie van je geliefde te winnen, omdat je steeds weer hetzelfde gelukzalige gevoel of de beloning wilt ervaren. Door de constante focus op het zien van je geliefde, vertoon je soms irrationeel, verslavend of obsessief gedrag. En daarbij kan je 'blind' worden voor de werkelijkheid.
Waardoor gaat je hart sneller kloppen?
Alleen al bij het denken aan die ene persoon, gaat je hart sneller kloppen. Ook dit is lichamelijk te verklaren. De hypothalamus, een belangrijk regel- en meetcentrum van de hersenen, stuurt onder andere het autonome zenuwstelsel aan. Dit zenuwstelsel regelt weer je ademhaling, spijsvertering, het verwijden en vernauwen van bloedvaten en je hartslag.
Bij verliefdheid produceert de hypothalamus indirect grote hoeveelheden fenylethylamine en noradrenaline. Dit zijn neurotransmitters die boodschappen overbrengen. Deze boodschappers geven aan je autonome zenuwstelsel door dat je hart sneller moet kloppen. Zo kan bij een orgasme van een verliefd persoon de hartslag oplopen tot wel 180 slagen per minuut. Dit is even hoog als bij iemand die een parachutesprong maakt!
Hoe ontstaan er vlinders in je buik?
Krijg je geen hap door je keel en heb je een gevoel in je buik alsof je in een achtbaan zit? Ook hier zitten stoffen als dopamine en noradrenaline achter. Deze stoffen zijn amfetamines. Via het autonome zenuwstelsel onderdrukken amfetamines het hongergevoel en jagen ze de bloedcirculatie omhoog. Door deze verhoogde bloedcirculatie krijg je het gevoel alsof er vlinders in je buik zitten.
Is verliefdheid alleen een chemisch proces?
Het is niet een erg romantisch beeld dat verliefdheid slechts een chemisch proces is. Gelukkig hoeven romantici niet te treuren. Uiteindelijk kan alleen die ene speciale persoon jou slapeloze nachten bezorgen. Er is letterlijk chemie nodig tussen twee personen om verliefdheid te kunnen ontvonken.
En als je nou die persoon gevonden hebt waarmee je chemie hebt, dan is Valentijnsdag natuurlijk de uitgerekende dag waarop je dit kenbaar kunt maken! Benieuwd hoe? Lees dan ons artikel met cadeau tips voor Valentijnsdag.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Artikel opslaan