Praten met pubers
Voor of tijdens de puberteit wil je dingen als menstruatie, zaadlozing, seks en veilig vrijen met je kind doorspreken. Maar hoe pak je dat aan als je beginnende puber niets van je wil weten of het allemaal al zegt te weten? In dit artikel geven wij je 9 tips hoe je dit onderwerp bespreekbaar kunt maken!
Tip 1: Begin zo vroeg mogelijk met seksuele voorlichting
Praten over seks aan het begin van de puberteit is eigenlijk al te laat, omdat een kind tegen die tijd al seksueel gevormd is door de overdaad aan informatie op tv, jongerenbladen en via internet. Een voordeel van vroeg beginnen is dat kleine kinderen nog heel ongedwongen praten over seksualiteit. Als je het onderwerp maar vaak genoeg aansnijdt, is het tegen de tijd dat de puberteit aanbreekt een stuk minder beladen.
Tip 2: Lees je in op het onderwerp
Informeer je goed, lees alles over borstontwikkeling, condooms, masturbatie en soa's. Hoe meer je thuis bent in het onderwerp, des te gemakkelijker je erover praat.
Tip 3: Probeer het ontspannen te houden
Liever veel informele afwasgesprekjes dan alles wat je wil vertellen opsparen voor dat ene grote en plechtige voorlichtingsmoment. Grijp aanleidingen uit het dagelijks leven aan, bijvoorbeeld een scène uit een film, een voorval op school of een krantenbericht om het onderwerp aan te snijden.
Tip 4: Ken de gevaren
Weet wat pubers op chatsites doen en hoe seksualiteit wordt benaderd in de videoclips die je kinderen zien. Praat er met hen over. Voor paniek of angst zaaien is geen reden: slechts een uiterste kleine minderheid van de kinderen komt in aanraking met de wereld van loverboys, gangbangs en ruilseks.
Tip 5: Het moet goed voelen
Ze kunnen de boodschap niet vaak genoeg horen. Seks moet voor beide partijen goed voelen en gepaard gaan met respect. Reik ze munitie aan door mogelijke scenario's door te spreken.
Tip 6: Schaam je niet voor je eigen schaamte
Kinderen kennen je door en door. Als praten over seks je zwaar valt, heeft maskeren geen zin: lichaamstaal liegt niet. Zeg dan maar eerlijk dat je het ook een best ongemakkelijk onderwerp vindt en vraag hoe je kind dat ervaart. Door te praten over ‘praten over seks’, begeef je je nog even in een veilig overgangsgebied.
Tip 7: Geef je eigen grenzen aan
Niet alles hoeft out in the open. De meeste ouders vinden praten over orgasmes en masturbatie het allergenantst, een goed boek kan dan uitkomst bieden. En sommige persoonlijke zaken wil je liever voor jezelf of tussen papa en mama houden. Vertel dat gewoon.
Tip 8: Vergeet de vaders en zonen niet
Seksuele voorlichting is vaak een moeder-dochter-ding. Maar de mannelijke inbreng is net zo belangrijk. Vergeet ook niet de zonen in te lichten over meisjesdingen als menstruatie - en vice versa.
Tip 9: Dring je niet te veel op
Veel jongens en meisjes in de puberleeftijd willen niet praten over seks. Dat wil zeggen: ze willen er met iedereen over praten behalve met hun ouders. Dat is niet persoonlijk bedoeld, denk maar even terug aan hoe dat zelf voelde in de puberteit. De behoefte aan privacy kun je het beste maar respecteren. Maar geef niet op. Benadruk dat je beschikbaar bent voor vragen en gooi het de volgende keer eens over een andere boeg. Misschien is er een zus met wie je kind een goede relatie heeft? Of zet je kind op het spoor van goede artikelen, televisieprogramma's, websites en boeken.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan