Werken aan je gezondheid deze winter?

Doe de Mijn Gezondheid Check
lachende vrouw met bruin haar

Nooit meer bang voor de tandarts

Als volwassene bang zijn voor de tandarts? Je spreekt het misschien liever niet uit, want is dat niet iets voor kinderen? Maar angst voor de tandarts is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Je bent ook zeker niet de enige. 25% van de Nederlandse bevolking heeft er last van. Het is zelfs één van de grootste angststoornissen onder Nederlanders. Maar het is natuurlijk wel erg belangrijk om naar de tandarts te gaan. Daarom geven wij je advies, zodat je niet meer bang voor de tandarts hoeft te zijn.

Hoe ontstaat angst voor de tandarts?

Het aanpakken van angst begint met het zoeken naar de oorzaak. Bedenk daarom waarom je zo bang bent voor de tandarts. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Nare ervaringen uit het verleden
  • Onzekerheid over wat er gaat gebeuren
  • Bang voor de pijn
  • Verhalen van anderen
  • Schaamte voor je tanden
  • Bang om tanden te verliezen

Wat moet ik doen als ik bang ben voor de tandarts?

Het is natuurlijk erg vervelend als je bang bent voor de tandarts. We geven je daarom de volgende tips die je kunnen helpen om niet meer bang voor de tandarts te zijn:

  • Vertel je tandarts of assistent dat je bang bent. Door erover te praten kan een deel van je angst al worden weggenomen. Bovendien kan je tandarts er nu rekening mee houden. Houd ook in je achterhoofd dat de spookverhalen uit je jeugd allang verleden tijd zijn. In principe kan tegenwoordig vrijwel alles pijnloos.
  • Schrijf van tevoren alle vragen die in je opkomen op. Als je niet goed weet wat je te wachten staat, kan dit een oplossing voor je zijn. Bel van tevoren of stel de vragen voor je behandeling, tot je het gevoel hebt dat alles helemaal duidelijk is. Misschien vind je het prettig om met een spiegeltje mee te kijken, misschien juist niet.
  • Bekijk foto’s op de website van een tandartspraktijk. Vaak vind je foto’s waarop te zien is dat tandartsen heel wat gewend zijn. Dit kan helpen als je je schaamt voor je gebit. Bovendien zie je ook nog eens hoe mooi je gebit weer kan worden!
  • Probeer ontspannings- of ademhalingsoefeningen te doen. Om goed voorbereid naar je tandarts te gaan kun je het eerst thuis oefenen. Verder kan afleiding ook goed helpen. Vraag bijvoorbeeld om muziek, waarbij je zoveel mogelijk moeite doet om er goed naar te luisteren. Hoe minder aandacht je hebt voor de behandeling, hoe minder vervelend het gevoel is.
  • Spreek een stopsein met je tandarts af. Veel mensen voelen zich prettig bij het idee dat ze controle over een situatie hebben. Maar bij de tandarts heb je niet veel te zeggen over wat er gaat gebeuren. Als je dit erg vervelend vindt, kun je bijvoorbeeld afspreken om je hand op te steken als je wilt dat je tandarts stopt. Zo heb je het gevoel dat je iets van de behandeling in eigen hand houdt.
  • Vraag of je tandarts gebruik maakt van lachgas. Sommige tandartsen werken met lachgas. Hierdoor voel je je ontspannen en heb je minder last van angsten. Als jouw tandarts geen lachgas gebruikt, kun je vragen of hij of zij je wilt doorverwijzen naar een tandarts die dat wel toepast.
  • Vraag of je tandarts een kalmerend medicijn kan voorschrijven. Een veel gebruikt middel hiervoor is dormicum. Niet alleen merk je veel minder van de behandeling, maar je herinnert je er achteraf ook minder van. Helpt dit niet genoeg? Dan kun je er zelfs voor kiezen om je te laten behandelen onder narcose. Dit kan in ziekenhuizen of in tandheelkundige klinieken.
  • Schaam je niet om over te stappen naar een andere tandarts. Als je je niet prettig voelt bij je tandarts, is het helemaal niet gek als je overstapt. Je kunt bijvoorbeeld aan een vriend of vriendin naar hun ervaringen vragen. Heb je een andere tandarts gevonden? Maak dan een afspraak voor een controle van het gebit, maar vraag of hij of zij de eerste keer niets doet. De eerste controle kun je gebruiken om kennis te maken en te onderzoeken of het klikt.

Wat moet ik doen als de bovenstaande tips niet helpen?

Zit de angst erg diep? Dan kun je je laten doorverwijzen naar een angsttandarts of een centrum voor bijzondere tandheelkundige hulp. Er zijn in Nederland zo'n veertig tandartsen die zich in het behandelen van mensen met extreme angst hebben gespecialiseerd. Zij kunnen je waarschijnlijk over de angst heen helpen.

Helpt een angsttandarts niet? Dan kun je nog overwegen om naar een psycholoog te gaan. Er zijn psychologen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met een angststoornis.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.