biologische klok

Biologische klok

Dat mannen en vrouwen een andere biologische klok hebben, is over het algemeen bekend. Maar wist je dat het dagritme van vrouwen zes minuten korter is dan dat van mannen? Dit kan verklaren waarom vrouwen vaker ochtendmensen zijn dan mannen. Lees snel verder!

Vrouwen zijn gevoeliger voor daglicht

Vrouwen worden over het algemeen makkelijker wakker wanneer de zon opkomt. Het biologische ritme past zich namelijk aan het daglicht aan, zodat je wakker wordt als het licht wordt en moe wordt wanneer het donker wordt. Hierdoor hebben vrouwen ook meer last van jetlags wanneer ze lang moeten opblijven voor een vlucht.

Slaaptekort

Veel vrouwen hebben te maken met slapeloosheid. Dit komt vooral ‘s morgens vroeg voor, wanneer ze wakker worden en niet meer in slaap kunnen komen. Daarnaast willen vrouwen vaak mee in een sociaal ritme, waardoor ze ‘s avonds pas laat gaan slapen. Het natuurlijke instinct van veel vrouwen is om vroeg te slapen, waardoor ze ‘s avonds ook niet zo veel zin meer hebben in seks. Wanneer je chronisch slaaptekort hebt, kun je je biologische klok resetten. Hierdoor functioneert deze weer normaal en zul jij je beter voelen.

Tips om je biologische klok te resetten

  • Zoek de buitenlucht en de zon op. Deze zorgen er namelijk voor dat je biologische klok zich aanpast. Ga bijvoorbeeld eens een stuk wandelen.
  • Ga er eens tussenuit. Even afstand nemen van je sociale en werkgerelateerde verplichtingen kan helpen om rust te vinden.
  • Zorg dat je voldoende daglicht hebt in je huis. Doe de gordijnen open en zorg voor voldoende daglicht op je werkplek.
  • Zet minimaal een half uur voordat je gaat slapen alle beeldschermen uit. Je lichaam denkt namelijk dat het nog dag is wanneer je naar een scherm staart.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.