Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
werkplek met plant

Tien tips voor gezond werken

Te weinig bewegen is slecht voor je. Maar wist je dat Nederlanders het meest zitten van alle Europeanen? Voldoende bewegen is echter makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je de hele dag naar werk moet. Gelukkig zijn er een aantal trucjes voor gezond werken. In dit artikel delen we een aantal tips met je om gezonder te werken.

1. Sta- en fietswerkplekken

Er zijn al vele zit-sta werkplekken op de markt waarmee je snel en gemakkelijk kunt afwisselen in hoogte. Daarnaast zijn er producten waarbij je kan fietsen terwijl je achter je bureau zit. Uit onderzoek is gebleken dat je tijdens het fietsen sneller kan lezen en dat dit niet afleidt van je werkzaamheden.

2. Lopend vergaderen

Het is bewezen dat door lopen de hersenactiviteit wordt verhoogd, waardoor mensen creatiever worden. Daarnaast worden je doorbloeding en je spijsvertering geactiveerd. Heb je een informele meeting waarbij je niet achter een computer hoeft te zitten? Loop dan eens een rondje door het gebouw of lekker buiten. In de buitenlucht krijg je meteen een goede dosis zuurstof en vitamine D.

3. Ergonomie

Doordat veel kantoren tegenwoordig met flexplekken zijn uitgerust is het belangrijk dat je op je eigen zithouding let. Omdat je vaak aan een ander bureau zit met andere instellingen, heb je de kans aan een verkeerd afgestelde werkplek te zitten. Onthoud de juiste instellingen voor jouw stoel. Let er goed op of je last hebt van nek- en schouderklachten. Gebruik een los scherm dat hoog genoeg staat in plaats van een laptop.

4. Planten

Planten bevorderen een heilzaam effect in een kantooromgeving. Planten zorgen voor meer zuurstof, verhoogde creativiteit en productiviteit. Daarnaast zorgen planten ook voor een prettige sfeer in de ruimte. Genoeg reden dus voor wat groen in de kantooromgeving.

5. Variatie

Langdurig in dezelfde houding zitten is slecht voor je bloedcirculatie en voorkomt dat vetten worden afgebroken. Dit heeft gewichtstoename als gevolg. Toch doen veel mensen dit dagelijks, zo'n 8 uur per dag, waarna we ook nog op de bank gaan zitten. Als er op jouw kantoor geen sta-werkplekken en vergaderplekken zijn, zorg dan in ieder geval voor voldoende variatie in zitmogelijkheden. Zorg voor andere houdingen door gebruik te maken van loungebanken, skippyballen, zitkussens en dergelijke.

6. Drink water

Nog een manier om het langdurig zitten te onderbreken is door voldoende water drinken. Drink op een dag ten minste 2 liter. Je bent al hard op weg als je 2 flesjes water leegdrinkt tijdens je werk. Een bijkomend voordeel is dat je regelmatig moet opstaan om naar het toilet te gaan. Vermijd het drinken van koffie en zwarte thee, aangezien dit vocht afdrijft en slaapproblemen kan veroorzaken.

7. Verlichting en ventilatie

Het prettigst werken doe je met voldoende daglicht. Zorg wel dat je beeldscherm niet recht tegenover een raam staat om vervelende reflecties te vermijden. In de herfst en de winter moet er met kunstlicht voldoende licht gecreëerd worden op de werkplek. Het beste is om indirect licht te gebruiken, dus licht dat bijvoorbeeld weerkaatst tegen het plafond. Zo heb je zo min mogelijk vervelende reflectie en schaduwwerking.

8. Akoestiek en klimaat

Verkeerde akoestiek en klimaat zijn een veel voorkomende irritaties op de werkvloer. Dit kan zorgen voor stress, wat de gezondheid niet ten goede komt. Afgesloten bel-plekken, goede akoestische demping en juiste indeling zorgen voor een betere akoestiek.

9. Powernap

Misschien klinkt een powernap doen op de werkplek wat vreemd. Toch zijn de positieve effecten al vaak bewezen. Korte powernaps verlagen het stressniveau en verhogen de productiviteit. Een langer dutje van een uur herstelt je hersencapaciteit zodat je beter in staat bent om nieuwe informatie op te slaan. Slaap werkt beter en langer dan cafeïne, dus een kop koffie als alternatief kun je beter laten staan. Met de powernap stimuleer je bovendien een deel van je hersenen dat je helpt met creatief denken. Een goede ruimte of plek is daarbij wel prettig: dit kan een hangmat zijn, maar ook een afgesloten powernap-ruimte.

10. Uitdagend interieur

Het interieur kan je op vele manieren uitdagen om meer te bewegen. Mooie trappenhuizen zorgen voor meer trapgebruik in plaats van gebruik van een lift of roltrap. Daarnaast kan het plaatsen van spelelementen in een kantoor zoals tafeltennis werknemers uitdagen om actiever te zijn.

Met deze tips kun je al snel je gezondheid op het werk verbeteren. Wil je je baas overtuigen om hier meer rekening mee te houden? Bespreek dan eens de voordelen die dit opleveren zoals het verhogen van de productiviteit.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.