Na een vervelende ruzie met een vriendin zit je in de trein naar huis. Je voelt een brok in je keel, je lip begint te trillen en je ogen knipperen. Daarna biggelen de tranen opeens over je wangen in de volle treincoupé. Dat had je liever anders gezien. Weten waarom we eigenlijk huilen? En ben je benieuwd naar de reden dat vrouwen meer huilen dan mannen? Wij geven antwoord op al je vragen.
Waarom huilen kinderen?
Wist je dat geen enkel dier huilt? Alleen bij mensen zit huilen diep verankerd in het brein. Dit is evolutionair gezien eenvoudig te verklaren. De mens komt in vergelijking met de meeste diersoorten namelijk heel hulpeloos ter wereld. Baby’s, peuters en kleuters zijn bijvoorbeeld totaal afhankelijk van anderen. Door middel van huilen geven zij aan dat ze steun of troost nodig hebben. Huilen is dus eigenlijk een teken van hulpeloosheid.
Waarom huilen volwassenen?
Je zou denken dat volwassenen huilen niet meer nodig hebben, omdat we gewoon om hulp kunnen vragen. Toch stromen ook bij ons de tranen zo nu en dan over de wangen. Uit een huilonderzoek van Ad Vingerhoets, hoogleraar stress en emotie, blijkt dat ook wij huilen door een gevoel van hulpeloosheid, machteloosheid en wanhoop. Ga dit maar eens na bij jezelf: waarschijnlijk huil je voornamelijk als je geen andere mogelijkheid meer ziet om de situatie onder controle te krijgen. Door te huilen maak je duidelijk dat je iets niet aan kunt en je overweldigd voelt. Tranen zijn een krachtig communicatiemiddel. Ze hebben namelijk veel meer impact dan een vraag die je stelt.
Hulpeloosheid ligt aan de basis van huilen, maar als je huilt is er eigenlijk altijd sprake van een mix van emoties. Verdriet speelt vaak een grote rol, maar ook woede en schaamte veroorzaken tranen. Ook huilen mensen als ze extreem blij zijn of fysieke pijn ervaren. Volgens Ad Vingerhoets huil je van geluk als je volkomen overweldigd bent en je niet meer weet hoe je je anders moet uiten dan te huilen. Je huilt bij fysieke pijn, omdat je op die manier kunt laten zien dat je het echt zwaar hebt. Hierdoor zullen mensen hun hulp aanbieden, wat weer de basisfunctie van huilen is.
Waarom huilen vrouwen sneller dan mannen?
Vrouwen huilen zo’n twintig tot vijftig keer per jaar en mannen zo’n vijf tot twintig keer. Dit zijn redenen waarom vrouwen vaker huilen dan mannen:
- Het vrouwelijke hormoon prolactine laat je sneller huilen. Het mannelijke hormoon testosteron zorgt er juist voor dat je minder snel huilt.
- Vrouwen werken meer in emotionele werkomgevingen, zoals de zorg of het onderwijs. Hierdoor worden zij meer geconfronteerd met emoties.
- Vrouwen zijn meer ingesteld op het troosten van anderen, waardoor ze meer emotionele situaties meemaken. Mannen gaan emotionele situaties juist vaker uit de weg.
- Cultuur houdt de tranen van mannen binnen de perken. Veel mannen groeien op in een omgeving waar huilen wordt gezien als zwakte.
Is huilen gezond?
Het is nog niet helemaal duidelijk of huilen gezond voor ons is. Er zijn wel al een aantal onderzoek naar huilen gedaan. Uit deze onderzoeken blijkt dat:
- Emotionele tranen een andere chemische samenstelling hebben dan tranen die voortkomen uit andere prikkels. Emotionele tranen bevatten meer hormonen met proteïnen zoals prolactine, corticotropine en leucine. Deze hebben een natuurlijke pijnstillende werking.
- Huilen zelf niet oplucht. Wel kan huilen op een indirecte manier goed voor je zijn. Zo kan huilen ervoor zorgen dat je troost en sociale steun krijgt, waardoor je je beter gaat voelen. In je eentje huilen lijkt dus weinig zin te hebben.
Er is meer wetenschappelijk onderzoek naar huilen nodig, om erachter te komen wat huilen nu echt betekent voor onze gezondheid.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.