Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat eens mee te maken: een gebroken hart. Liefdesverdriet verwerken is een proces vol ups en downs. Het ene moment kun je de hele wereld aan en het volgende moment wil je niets anders dan in de grond verdwijnen: liefdesverdriet verwerken is niet makkelijk. Maar waarom lijkt het soms zo onmogelijk om iemand los te laten, hoe graag je dit ook wil? Wij vertellen je daarom alles wat je moet weten over liefdesverdriet verwerken!
Hoe komt het dat seks voor verbinding zorgt?
Als het goed zit, is seks fijn. Je voelt je goed en veilig, waardoor je je bij de andere persoon op je gemakt voelt. Maar heb je er wel eens over nagedacht hoe seks ‘werkt’? Niet tussen de lakens, maar in je brein?
Lichamelijk contact zorgt voor een emotionele binding tussen twee mensen. Seksuele contacten doen dan ook iets met je hersenen. Chemische stoffen veranderen fysiek iets aan het brein, waardoor partners mentaal letterlijk met elkaar worden verbonden.
Kun je ook fysieke pijn krijgen door liefdesverdriet?
We kunnen je hier gelijk een antwoord op geven, want het antwoord is ja. Zoals we net al zeiden is de binding van een bepaalde relatie niet alleen een gevoel of een gewoonte, want de binding is chemisch te verklaren. Het is een krachtige verbinding die niet zomaar ongedaan kan worden gemaakt zonder grote emotionele en zelfs lichamelijke pijn.
De binding is zo sterk dat hersenscans na een verbroken relatie laten zien dat de fysieke pijngebieden in de hersenen geactiveerd worden. Hierdoor kunnen sommige mensen met liefdesverdriet echt lichamelijke klachten ervaren, zoals misselijkheid, maagklachten en hoofdpijn.
Hoe snel vindt er een verbinding plaats?
In een experiment waarbij mensen omarmd en geknuffeld werden, bleek dat er al na ongeveer twintig seconden oxytocine in de hersenen van vrouwen werd afgegeven en het vertrouwen in de hersenen werd geactiveerd.
Oxytocine is beter bekend als het knuffelhormoon. Dit is het stofje dat onder meer voor een band tussen moeder en kind zorgt, maar ook voor binding van vrouw naar partner. Bij mannen is dit vasopressine. Deze mannelijke tegenhanger van oxytocine zorgt, net als bij de vrouwen, voor een band tussen vader en kind, en man en partner.
Kan veel liefdesverdriet invloed hebben op je toekomstige relaties?
De eerder genoemde chemische stoffen, het knuffelhormoon en de mannelijke variant vasopressine, verbinden zich met hersencellen tot nieuwe, blijvende, lichamelijke én geestelijke verbindingen van mens tot mens. Er zijn aanwijzingen dat wanneer liefdesverdriet verwerken een proces wordt dat vaak terugkomt, dat deze personen in de toekomst minder goed in staat zijn om nieuwe, diepgaande relaties aan te gaan. Maar dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn!
Je hoeft nu niet bang te zijn om relaties aan te gaan of om zuinig te moeten zijn met je lichamelijke contacten, want liefde overbrengen is erg belangrijk in het leven! Vanwege het proces in je brein, is het is nu eenmaal meer dan alleen emotioneel loslaten. Je hoeft dus niet bang te zijn voor lichamelijk contact. Maar, goed nadenken over met wie je de lakens deelt kan nooit kwaad en gebruik vooral een condoom. Om zowel mentale als lichamelijke moeilijkheden te voorkomen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.