Zomertijd en je biologische klok
De zomertijd gaat elke laatste zondag van maart in. De klok gaat dan een uur vooruit. Benieuwd welke gevolgen het verzetten van de klok heeft op je lichaam? Lees dan verder!
Wat zijn de voor- en nadelen van zomertijd?
Tegenover het belangrijkste voordeel van zomertijd, een efficiënter gebruik van daglicht, staan ook nadelen. En die hebben alles te maken met de biologische klok van de mens. Uit onderzoek blijkt dat onze biologische klok zeer precies is ingesteld en veel invloed heeft op onze gezondheid. Organen en immuunsystemen worden door de biologische klok bijna tot op de minuut nauwkeurig aangestuurd. De ingang van de zomertijd gaat dan ook bij veel mensen gepaard met slaapgebrek, stress en concentratieproblemen. Daarnaast kan de het verzetten van de tijd zelfs zorgen voor een grotere kans op een hartinfarct.
Slaaptekort door zomertijd
Vooral avondmensen kunnen zich moeilijk aanpassen aan het tijdsverschil en voelen zich in de dagen na de ingang van de zomertijd snel afgeleid en moe. Hun biologische klok loopt achter op het natuurlijke ritme van de dag. In de ochtend hebben ze moeite met opstaan en komen langzaam op gang. Deze mensen presteren het beste in de middag en avond.
Ook pubers zijn gevoelig voor het ontwikkelen van slaapproblemen door het verzetten van de klok. Pubers vallen vaak pas later in de avond in slaap, dit heeft gevolgen voor de volgende ochtend. Met de ingang van de zomertijd wordt de situatie nog erger. De slaapproblemen kunnen ook stress en concentratieproblemen veroorzaken.
Vergrote kans op een hartinfarcten door de zomertijd
Uit onderzoek blijkt dat het aantal hartinfarcten meteen na ingang van de zomertijd toeneemt. Vrouwen lopen daarbij iets meer risico dan mannen. De meeste infarcten komen wereldwijd voor op maandagen, maar de maandag na de zomertijd is er een extra stijging van 5% te zien. Ook op dinsdag en woensdag is het effect nog zichtbaar in de statistieken. In de herfst, als de wintertijd weer ingaat, daalt juist het aantal infarcten tot iets onder het gemiddelde.
Tips om je biologische klok een handje te helpen
Hieronder vind je enkele tips om je biologische klok een handje te helpen wanneer de zomertijd ingaat.
- Ga iets eerder naar bed op de dagen voor de ingang van de zomertijd. Je kun je slaapritme dan al een beetje aanpassen. Ga elke avond steeds een kwartier eerder naar bed en sta ook een kwartier eerder op dan gebruikelijk. Probeer dat ook te doen met kinderen. Zo maak je het iets makkelijker om ze in de week na de start van de zomertijd ‘s avonds in bed te krijgen.
- Maak gebruik van verduisterende gordijnen. Als het donker is in je slaapkamer, kun beter in slaap te vallen.
- Vermijd de maandagochtendspits. Als je weet dat je op de eerste dag na de zomertijd veel last hebt van het tijdsverschil, probeer die dag dan een rustig aan te doen. Ideaal is het als je bijvoorbeeld op je werk iets later kan beginnen.
- Probeer (fel) licht in de avond te vermijden. Je kunt je biologische klok een handje helpen met het aanpassen aan de zomertijd door jezelf al vroeg op de dag bloot te stellen aan veel daglicht. Het liefst het felle licht van de ochtendzon. Om dezelfde reden moet je zorgen dat je je ‘s avonds juist een beetje afschermt tegen daglicht.
- Sport vroeg. Als je gewend bent ‘s middags te sporten, probeer dit dan voor vier uur ’s middags te doen en niet later. Dit helpt om je lichaam op tijd weer tot rust te laten komen, waardoor je in de avond gemakkelijker in slaap kunt vallen.
- Slaap niet overdag. Overdag een dutje doen is niet handig als de klok een uur vooruit gaat. Ben je gewend aan een middagslaapje? Probeer dit dan een paar dagen over te slaan.
Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan