blaas

De blaas

De blaas lijkt misschien een simpel reservoir dat urine opvangt uit de nieren. Maar eigenlijk is het een van de meest wonderlijke spieren in je lichaam. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de blaas.

Wat is de blaas?

De blaas is een holle spier die voorzien is van een soort neurologische tankmeter, waardoor de hersenstam vrij nauwkeurig weet hoeveel urine erin zit. Bij een goed communicerend zenuwnetwerk zijn je hersenen in staat om de blaas op commando te legen. Leeg is je blaas niet veel groter dan een peer. Vol kan hij wel tot een ruime halve liter urine bevatten. Je krijg een gevoel van aandrang om te plassen, op het moment dat je blaas voor ongeveer een derde is gevuld.

Hoe werkt de blaas?

Het laten leeglopen van de blaas is nog niet zo'n eenvoudige taak. Als je plast knijpt je blaas samen, terwijl de sluitspier van de blaas (die om de plasbuis heen ligt) zich dan juist moet ontspannen. Om dat allemaal goed te laten verlopen, wordt een deel van de besturing in de blaaswand zelf geregeld. Wetenschappers denken dat bepaalde cellen in de blaaswand zelf processen kunnen aansturen.

Automatisch noodsysteem

De blaas is voorzien van een automatisch noodsysteem dat ingrijpt als je zelf vergeet of weigert te plassen. Stel dat je in korte tijd veel bier drinkt of in een diepe slaap verkeert, terwijl de blaas overvol raakt. Dan zorgt het noodsysteem zelf voor aanspanning van spieren en ontspanning van de sluitspier. Zo werkt het nog niet volledig ontwikkelde besturingssysteem bij baby's ook. Die plassen vanzelf als hun blaas bepaalt dat dat nodig is. Het noodsysteem voorkomt zo dat er schade optreedt aan hun blaaswand. Ook voorkomt dit systeem dat er urine terugvloeit naar de nieren.

Waar ligt de blaas?

Hoewel je zou denken dat de blaas zich in je buikholte bevindt, is dat niet zo. Hij ligt onderaan de buik, buiten de buikholte. Je blaas ligt dus ook niet tussen je darmen. Bij mannen loopt de endeldarm net achter de blaas langs, bij vrouwen zit de baarmoeder daar nog tussen. De blaas steunt voor een groot deel op de bekkenbodemspieren, die ook een rol spelen bij de afsluiting rond de plasbuis. Als je je spieren aanspant om sneller te kunnen plassen, dan zet je niet je blaasspieren onder spanning, maar die van je buik. Deze spieren kunnen juist een deel van de plasbuis dichtknijpen. Ontspannen plassen is het beste voor blaas en plasbuis.

Welke blaasproblemen bestaan er?

De blaas is een gevoelig orgaan. Ongeveer 900.000 Nederlanders ondervinden in een of andere vorm hinder van hun blaas. Blaasontstekingen komen vooral bij vrouwen relatief vaak voor. Maar de meest voorkomende blaasproblemen zijn ongewild urineverlies en een overactieve blaas. Bij een overactieve blaas lijkt het systeem, dat het gevoel van aandrang regelt, in de war te zijn. Mensen die er last van hebben, moeten per dag minstens acht keer plassen. Bovendien hebben ze vaak weinig controle over hun blaas. Een overactieve blaas wordt ook wel aandrangincontinentie genoemd.

Stressincontinentie

Er is nog een andere vorm van incontinentie. Dit wordt inspanningsincontinentie of stressincontinentie genoemd. Het komt vooral voor bij vrouwen. Meestal zijn verslapte bekkenbodemspieren de oorzaak, als gevolg van zwangerschap. Dit kun je verhelpen door bekkenfysiotherapie. Bij stressincontinentie is het moeilijk of onmogelijk om urine op te houden bij lichamelijke inspanning, zoals bij tillen of hoesten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.