Verkleefde schaamlippen
Verkleefde schaamlippen ontstaan in de eerste twee levensjaren en komt vaak voor. Gelukkig is dit vaak onschuldig. Maar hoe herken je verkleefde schaamlippen? En wat kun je er tegen doen? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Wat zijn verkleefde schaamlippen?
Verkleefde schaamlippen is een gedeeltelijke of volledige verkleving van de binnenste schaamlippen bij meisjes. Daardoor is de opening van de vagina voor een groot deel niet zichtbaar. Meestal is de verkleving niet direct na de geboorte aanwezig, maar ontstaat deze in de eerste twee levensjaren. Verkleefde schaamlippen komen veel voor. Het is de meest voorkomende aandoening aan de geslachtsorganen bij meisjes.
Wat zijn de symptomen van verkleefde schaamlippen?
Wanneer je de buitenste schaamlippen van je kindje spreidt, is normaal gesproken de opening van de vagina te zien. Bij verkleefde schaamlippen is deze niet te zien, omdat er een dun vliesje overheen zit dat de beide binnenste schaamlippen met elkaar verbindt. Dit vlies is heel dun, met name in het midden, waardoor het wat blauwig kan doorschijnen.
Hoe ontstaan verkleefde schaamlippen?
Het is nog onduidelijk hoe verkleefde schaamlippen ontstaan. Bij de geboorte zijn ze eigenlijk nooit aanwezig; de verklevingen ontstaan in de eerste twee jaar. Mogelijk speelt een lokale ontsteking van de schaamlippen of van een deel van de vagina een rol.
Wat te doen tegen verkleefde schaamlippen?
Maak je geen zorgen, deze aandoening is vaak onschuldig. Verkleefde schaamlippen gaan niet samen met afwijkingen van de baarmoeder of de eierstokken. Let wel op bij de verkleving van de grote schaamlippen. Daarbij kunnen namelijk wel afwijkingen van de baarmoeder en de eierstokken voorkomen. Je kind heeft vaak geen last van de verkleving. Bij sommige kinderen kan er pijn bij het plassen of een blaasontsteking voorkomen.
In de meeste gevallen verdwijnt de verbinding vanzelf tijdens de peuter- of kleuterleeftijd. Als dit niet het geval is, zal de verbinding verbreken tijdens de puberteit, wanneer er allerlei hormonale veranderingen in het lichaam plaatsvinden. Behandeling is daarom niet noodzakelijk. Wanneer je liever hebt dat de verkleving eerder wordt verholpen of als je dochter vaak blaasontsteking heeft, is behandeling op jonge leeftijd goed mogelijk. De verbinding tussen de kleine schaamlippen is heel dun en makkelijk te verbreken.
De verbinding kan worden verbroken met behulp van hormoonzalf. Door eenmaal per dag gedurende twee weken een zalf met het vrouwelijk hormoon oestrogeen op de verbinding aan te brengen, wordt de verbinding dunner en verdwijnt ze. Neem hiervoor contact op met je huisarts en lees altijd goed de bijsluiter.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Als je bij je dochtertje een verkleving van de schaamlippen ontdekt en je kind geen problemen met plassen heeft, hoeft je geen contact op te nemen met de huisarts. Het is nooit verstandig om zelf de schaamlippen zo ver te spreiden dat het dunne vlies tussen de kleine schaamlippen breekt. Wanneer je met je kind weer het consultatiebureau bezoekt, kun je het wel even melden. De arts kan je kind onderzoeken en het beloop van de verkleving vastleggen in het dossier. Heeft je kind wel problemen met plassen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan