kind loopt op de stoep

Dwangstoornis bij kinderen

Valt het je op dat je kind de laatste tijd dwangmatige handelingen verricht? En ben je bang hij of zij misschien last heeft van een dwangstoornis? In dit artikel lees je hoe je een dwangstoornis kunt herkennen en hoe je er het beste mee kunt omgaan. 

Dwangstoornis bij kinderen

Ieder kind denkt wel eens aan nare dingen of maakt zich schuldig aan dwangmatige handelingen. Misschien wil je kind bijvoorbeeld nooit op de naden van de stoep lopen, omdat hij of zij denkt dat dit ongeluk brengt. Geen zorgen: dit betekent echt niet dat je kind meteen een dwangstoornis heeft. Maar als je kind vaak dwangmatige handelingen verricht en hierdoor wordt gehinderd in het dagelijks leven, dan kan dit wel wijzen op een dwangstoornis.

Voorbeelden van dwangmatige handelingen zijn:

  • Het extreem vaak wassen van de handen.
  • Het neerleggen van voorwerpen op een specifieke manier.
  • Het voortdurend controleren van dingen.

Wil je meer informatie over het herkennen van een dwangstoornis? Of wil je weten wanneer je met je kind naar de huisarts moet gaan? Lees dan ons artikel over dwangstoornis.

Wat is de oorzaak van dwangstoornis bij kinderen?

Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor dwangstoornissen. Nare gebeurtenissen in het leven van je kind kunnen van invloed zijn. Het kan ook zijn dat je als ouder te hoge eisen stelt. Te veel nieuwe omstandigheden kunnen een kind bang maken. Ook kan de angst (en dwang) erfelijk bepaald zijn.

Hoe ga je om met dwangmatige handelingen van je kind?

Heeft je kind last van dwangmatige handelingen? En weet je niet goed hoe je hiermee om moet gaan? Geen zorgen: hieronder lees wat je beter wel en niet kunt doen bij een kind met dwanghandelingen.

  • Probeer je kind te begrijpen. Praat met je kind over de dwanghandelingen en neem het serieus.
  • Verbied je kind niet om de dwangmatige handeling uit te voeren. Dit heeft geen zin en kan het probleem zelfs erger maken. Kinderen weten zelf meestal wel dat hun dwanggedachten en -handelingen nutteloos zijn.
  • Stimuleer je kind om zich over een dwanggedachte heen te zetten. Pak dit voorzichtig aan.
  • Leg minder druk op je kind. Het kan bijvoorbeeld helpen om de druk rond opvoeding of schoolprestaties een tijdje te verminderen.

Lukt het je niet zelf om de dwangmatige handelingen van je kind te verminderen? Of maak je je zorgen over de dwanggedachten van je kind? Maak dan een afspraak bij de huisarts.

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.