Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap, wat te doen?

Stemmings- wisselingen en zwangerschap

Ben jij zwanger? Dan herken je dit vast. Het ene moment gaat alles goed, maar het volgende moment ben je ontzettend verdrietig of boos. Zwanger zijn vraagt nogal wat van je, niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Maar waar komen die stemmingswisselingen nu eigenlijk door? Lees snel verder!

Waar komen stemmingswisselingen vandaan?

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam. Je kindje en je buik groeien met de dag en je lichaam bereidt zich langzaam voor op de bevalling. Hier komen veel hormonen bij kijken, die er onder andere voor zorgen dat dit allemaal goed verloopt. Maar deze hormonen kunnen ook veel met je doen. Zo kun je door deze hormonen flinke stemmingswisselingen krijgen. De ene vrouw heeft hier meer last van dan de ander.

Wij hebben een aantal tips om goed om te kunnen gaan met jouw stemmingswisselingen:

  • Ontspan zo vaak als je kunt. Maak je vooral niet te druk. Geniet van je zwangerschap en houd ruimte vrij om leuke dingen te doen en te ontspannen. Het is goed om tijdens je zwangerschap aan jezelf te denken
  • Focus je op de goede dingen. Je kunt jouw stemmingswisselingen beter aan wanneer je goed in je vel zit. Dus geniet extra van het mooie weer, een uitgebreide lunch of het klaarmaken van de baby kamer. Hoe meer leuke dingen je doet, hoe beter je kunt omgaan met jouw stemmingswisselingen.
  • Leef gezond. Zorg dat jij jezelf niet tekort doet tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje. Dit hoeft niet intensief te zijn. Een stukje zwemmen, yoga of een wandeling kan je al goed doen.
  • Steun elkaar. Hoewel het kindje in jouw buik groeit, hoef je niet alles alleen te doen. Zoek steun bij je omgeving en praat erover. Zo kun jij niet alleen je ei kwijt, maar kunnen ze je ook helpen.
  • Accepteer de stemmingswisselingen. Deze horen er nu eenmaal bij. Je omgeving weet heel goed dat je niet altijd even redelijk bent en dat dit door jouw hormonen komt. Je kunt je excuses aanbieden of er een grapje over maken om het wat luchtiger te maken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.