Vlokkentest
Sommige zwangere vrouwen komen voor de keuze te staan of zij een vlokkentest willen doen. Maar wat is een vlokkentest eigenlijk? Waarom zou je een vlokkentest doen? En hoe werkt het precies? Allemaal vragen die je kunt hebben. Daarom geven wij antwoord op deze vragen.
Wat is een vlokkentest?
Een vlokkentest is een prenataal onderzoek. De test kan vroeg in de zwangerschap worden gedaan (vanaf 11 weken) om te zien of je ongeboren kindje afwijkingen heeft. Bij een vlokkentest wordt er weefsel (vlokken) uit de placenta gehaald. De test kan op twee manieren worden uitgevoerd: via de vagina of via de buik.
De cellen van de vlokken worden in het laboratorium onderzocht op afwijkingen aan de chromosomen. Dit kunnen ze zien omdat de cellen van de placenta op die van je kindje lijken.
Waarom wordt een vlokkentest gedaan?
Een redenen om een vlokkentest te doen is als je een verhoogde kans hebt op het krijgen van een kindje met een afwijking aan de chromosomen. Dit risico is hoger als:
- Je 36 jaar of ouder bent op het moment dat je achttien weken zwanger bent
- Jij of je partner eerder een kindje met een afwijking aan de chromosomen heeft gekregen
- Jij of je partner drager is van een afwijking aan de chromosomen of van een andere erfelijke aandoening die onderzocht kan worden
- Er bij het echo-onderzoek aanwijzingen zijn gevonden voor afwijkingen bij je ongeboren kindje
- Er bij het echo-onderzoek een verdikte nekplooi bij je kindje is gezien
Als je in aanmerking komt voor een prenataal onderzoek, kan er naast een vlokkentest ook onderzoek plaatsvinden door middel van een triple test of een vruchtwaterpunctie.
Voordat je een test gaat doen wordt er aangeraden om na te denken over wat je doet als er wel een afwijking wordt gevonden. Denk er over na of je überhaupt een vlokkentest wilt doen. Praat erover met iemand die je tijdens je zwangerschap begeleidt. Kies je ervoor om het te doen? Maak dan ook goede afspraken over wat je keuze is en of je geïnformeerd wilt worden over onverwachte bijkomende bevindingen. Het geslacht van het kindje wordt altijd bepaald, geef duidelijk aan of je dit wilt weten.
Belangrijk om te weten is dat een goede uitslag geen garantie is dat je kindje geen aangeboren afwijking heeft. Een vlokkentest kan namelijk niet alle afwijkingen aantonen.
Hoe gaat een vlokkentest in zijn werk?
Vlokkentest via de vagina
De vlokkentest via de vagina wordt uitgevoerd door de gynaecoloog in het ziekenhuis. Tijdens het onderzoek lig je op de onderzoeksbank met je benen in beensteunen. Vervolgens wordt de ‘eendenbek’ ingebracht om de baarmoedermond goed zichtbaar te maken. De baarmoedermond wordt eerst ontsmet. Daarna wordt via de baarmoedermond een dun slangetje of tangetje ingebracht.
Met een echo bekijkt de gynaecoloog of het slangetje of tangetje de goede kant op gaat. Als het slangetje op de goede plaats zit, wordt er wat weefsel (vlokken) uit de moederkoek opgezogen of gehapt. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten. Tijdens het onderzoek kun je last hebben van krampende pijn in de buik.
Na het onderzoek mag je naar huis. Doe een maandverband in je ondergoed, want je kunt last hebben van wat bloedverlies, vergelijkbaar met de laatste dagen van de menstruatie. Dit is heel normaal en is meestal binnen drie dagen verdwenen. Soms gaat het bloedverlies over in bruinachtige afscheiding. Dit kan een enkele keer tot enkele weken na de ingreep aanhouden. Het is verstandig om geen seksueel contact te hebben zolang je nog bloed verliest, omdat dit de kans op een infectie vergroot.
De uitslag van de vlokkentest is na ongeveer een week bekend.
Vlokkentest via de buikwand
De vlokkentest via de buikwand wordt uitgevoerd door de gynaecoloog in het ziekenhuis. De huid van je buik wordt ontsmet en vervolgens bepalen ze met een echo waar je geprikt wordt. Er wordt dan met een dunne naald weefsel uit de moederkoek gezogen.
Tijdens en na het onderzoek kun je een vervelend, pijnlijk gevoel in je buik hebben. Deze klachten kunnen enkele dagen aanhouden, dat is heel normaal. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten. Na het onderzoek mag je naar huis. Na dit onderzoek heb je geen last van bloedverlies via de vagina.
De uitslag van de vlokkentest is na ongeveer twee weken bekend.
Welke informatie geeft een vlokkentest?
Met een vlokkentest kunnen afwijkingen aan de chromosomen worden aangetoond, zoals:
- Het syndroom van Down
- Een aantal stofwisselingsziekten
- Eventuele DNA-afwijkingen
Een kleine afwijking in het DNA kan zorgen voor een aangeboren afwijking, zonder dat dit zichtbaar is aan de chromosomen. Dus ook al toont de vlokkentest geen afwijkingen aan, dan kan je kind toch een aangeboren afwijking hebben.
Het kan ook voorkomen dat er later in de zwangerschap nog een chromosoomafwijking ontstaat, dit is niet van te voren aan te tonen. In deze gevallen kan er spontaan een miskraam optreden.
Wat kun je doen als de uitslag wel een afwijking aantoont?
Wanneer er een afwijking is aangetoond, moet je als ouders een beslissing nemen over wat jullie willen doen met de zwangerschap. Je kunt het volgende doen:
- De zwangerschap doorzetten: lees je in over hoe je je kunt voorbereiden op de komst van een kindje met een afwijking. Onthoud ook dat een vlokkentest niet kan aangeven in welke mate je kindje last heeft van de afwijking.
- De zwangerschap afbreken: een moeilijke en ingrijpende beslissing. In Nederland is het mogelijk om een zwangerschap tot 22 weken af te breken. Na 13 weken wordt de zwangerschap beëindigd door de bevalling op te wekken. Ben je minder dan 13 weken zwanger? Dan wordt de zwangerschap beëindigd door zuigcurettage.
Bespreek de opties ook met je arts of verloskundige en neem de tijd om goed over de keuze na te denken.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan