Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
kromme takken in met water

Kromme penis

Een kromme penis is niet aangeboren, maar ontstaat op latere leeftijd en komt vooral voor bij mannen van middelbare leeftijd. Deze ziekte al bijna 300 jaar bekend, maar de oorzaak is vooralsnog onduidelijk. Het is een regelmatige voorkomende aandoening, niets om je voor te schamen dus. Maar wat zijn nu precies de symptomen van een kromme penis en kun je er zelf iets tegen doen? In dit artikel vertellen we je alles over een kromme penis.

Wat zijn de symptomen bij een kromme penis?

Een kromme penis wordt vooral zichtbaar tijdens de erectie. Bij geen enkele man is een penis in erectie recht, maar bij mannen met een kromme penis, ook wel de ziekte van Peyronie, is er sprake van een duidelijke kromming. De kromming is meestal naar boven gericht, maar kan ook naar andere kanten gericht zijn. Aan de korte kant van de kromming (zeg maar in de binnenbocht) zijn een of meerdere hardere zwellingen voelbaar. Deze kunnen pijnlijk zijn en zitten dus meestal aan de bovenzijde van de penis. 

De kromming van de penis kan ertoe leiden dat seksueel contact niet meer, of niet meer op een fijne manier mogelijk is. Dit is overigens maar bij een minderheid van de mannen het geval. Het kan voorkomen dat de zwellingen in de penis de bloedtoevoer naar de zwellichamen belemmeren. De penis wordt dan niet of maar gedeeltelijk stijf.

Hoe ontstaat een kromme penis?

De kromming van de penis wordt veroorzaakt door een zwelling. Hoe deze zwelling, die uit bindweefsel bestaat, ontstaat, is niet duidelijk. Mannen met een verhoogde bloeddruk die daarvoor bepaalde medicijnen (b.v. bètablokkers) gebruiken, lijken een verhoogde kans te hebben op een kromme penis.

Hoe wordt een kromme penis behandeld?

Een kromme penis ontstaat geleidelijk en na ongeveer een jaar is de maximale kromstand bereikt. Erger wordt het dan meestal niet meer, soms zelfs minder. In een aantal gevallen kan na verloop van een aantal maanden de kromming spontaan genezen. Niet elke man met een kromme penis hoeft dan ook behandeld te worden. Het is afhankelijk van de mate van de kromming en van de hoeveelheid last die je ervaart.

Bij behandeling worden er verschillende therapieën gebruikt, zoals injecties in het littekenweefsel, ontstekingsremmers en vitamine E zalven. Soms kan ook behandeling met ultrasone golven succes hebben. Bij ernstige vormen kan door middel van operatie de penis weer recht gezet worden. Na de operatie ziet de penis er hetzelfde uit, maar is wel 1 tot 3 centimeter korter.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Wanneer je denkt dat je een kromme penis hebt en je ervaart hierdoor last, dan kun je een afspraak maken bij je huisartspraktijk.

Wat kun je zelf doen aan een kromme penis?

Er is helaas niets wat je zelf kunt doen om een kromme penis te behandelen, te verminderen of te voorkomen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.