mooi voor je kleintje

Ontdek ons assortiment
Pijnbestrijding tijdens bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Dat een bevalling pijn doet weten we allemaal, maar gelukkig is er de mogelijkheid tot pijnbestrijding als het écht niet meer gaat. We vertellen je in dit artikel alles over de ruggenprik en andere pijnbestrijding die je kunt kiezen.

Hoe werkt de ruggenprik?

Als je de ruggenprik krijgt, moet je voorovergebogen zitten of op je zij liggen. Zo zorg je ervoor dat je je rug bol maakt. Dit moet omdat de ruimte tussen je ruggenwervels goed bereikbaar moet zijn. Voordat je de ruggenprik krijgt, geeft de anesthesist een plaatselijke verdoving. Vervolgens wordt er door een andere naald een katheter tussen de wervels geschoven en wordt de verdoving ingespoten. Na vijftien minuten begint de pijnstiller te werken. Doordat je minder pijn hebt, krijg je rust en kun je weer kracht verzamelen. Het kan voorkomen dat je helemaal geen of minimale pijn ervaart tijdens de ontsluitingsweeën of het persen. De ruggenprik is een populaire pijnbestrijder, maar heeft zo zijn bijwerkingen, zoals:

  • Je bloeddruk kan dalen, waardoor je kunt flauwvallen
  • Je kunt moeilijker gaan ademhalen 
  • Je hartslag kan vertragen
  • Je kunt last van hoofdpijn krijgen

Wat zijn andere vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling?

Er zijn alternatieven voor de ruggenprik. Je kunt kiezen voor zelfhulpmiddelen, bijvoorbeeld een massage van de benen of een warm bad. Maar je kunt ook gebruik maken van andere medische hulpmiddelen, zoals:

  • De PCA-pomp: je hebt bij de PCA-pomp zelf de controle over pijnstilling. Door op de knop te drukken kun je zelf medicatie toedienen. Naast de pomp krijg je tussendoor medicatie in tabletvorm om het pijnstillende effect te vergroten.
  • Pethidine: dit is een pijnstillende injectie in de bil of bovenbeen. Je merkt het effect na ongeveer een kwartier. De bijwerkingen van pethidine zijn misselijkheid en sufheid.
  • Lachgas: dit bestaat uit een mengsel van stikstofoxide en zuurstof en onderdrukt de pijn tijdens de bevalling. Een paar minuten na toediening is het effect uitgewerkt. Je kunt als bijwerking last hebben van misselijkheid.

Pijnbestrijding bij een thuisbevalling

Naast een massage of een warm bad is medische pijnbestrijding bij een thuisbevalling tegenwoordig ook mogelijk. Je kunt kiezen voor:

  • Een TENS-apparaat: dit apparaat geeft stroomstootjes af aan de zenuwen in je rug, waardoor de pijn afneemt
  • Steriele waterinjecties: deze injectie wordt met water toegediend in de onderrug

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.