Roken tijdens de zwangerschap is niet alleen schadelijk voor jezelf maar ook voor je baby. In dit artikel vertellen wij je wat de effecten van roken zijn op jou en je baby en waarom je sigaretten beter achterwege kunt laten tijdens je zwangerschap. Lees het hier!
Waarom is roken schadelijk?
In tabaksrook bevinden zich veel chemische stoffen. Daarvan zijn er ongeveer 40 zeer schadelijk voor met name hart en bloedvaten; ook kan kanker ontstaan. Van de rook die je inademt, blijft een deel achter in je longen. De schadelijke stoffen uit deze rook komen in het bloed terecht en worden in het lichaam zo veel mogelijk afgebroken. Deze afbraakstoffen zijn schadelijk.
Bij mensen die meeroken, zijn de schadelijke afbraakproducten van de tabaksrook ook in het bloed aantoonbaar. Dit geldt ook voor (ongeboren) kinderen die passief meeroken. De hoeveelheid schadelijke stoffen in het bloed van het kind is vaak nog hoger dan in het bloed van degene die rookt.
Wat is de invloed van roken op de vruchtbaarheid van de vrouw?
Roken (of veel meeroken) beïnvloedt je vruchtbaarheid. Je wordt minder vruchtbaar. Je hebt ongeveer 30% minder kans per maand op een zwangerschap dan een niet-rokende vrouw. Gemiddeld is een niet-rokende vrouw na drie tot vier maanden zwanger.
Wat is de invloed van roken op de vruchtbaarheid van de man?
Als je partner rookt (of veel meerookt) beïnvloedt dit zijn vruchtbaarheid. De hoeveelheid zaadcellen en de kwaliteit ervan nemen af. De kans op een zwangerschap wordt hierdoor kleiner. Daarnaast heeft een man die rookt, meer kans om impotent te worden.
Wat is de invloed van roken op de zwangerschap?
Als je rookt (of veel meerookt), heeft dit invloed op de zwangerschap en je kindje. Roken tijdens de zwangerschap kan de volgende problemen veroorzaken:
- Vergroot de kans op een miskraam
- De kans op een kind met een hazenlip of klompvoetje neemt toe
- De kwaliteit van de placenta (moederkoek) is minder goed waardoor deze los kan laten en ernstige complicaties kan veroorzaken
- Een grotere kans dat je kind te vroeg geboren wordt
Wat is de invloed van roken op het (ongeboren) kind?
Roken tijdens de zwangerschap verhoogt:
- De kans op aangeboren afwijkingen
- De kans op overlijden van het (ongeboren) kind
- De kans op een lager geboortegewicht
- De vatbaarheid voor infecties
- De kans op astma
- De kans op latere groei- en ontwikkelingsproblemen
Wat kun je eraan doen?
Om de schadelijke effecten van roken in de zwangerschap te voorkomen, kun je maar één ding doen: vermijden dat je tabaksrook binnenkrijgt. Wanneer je zelf rookt, betekent dat dus dat je moet stoppen. Wanneer je partner of iemand anders in je nabijheid rookt, moet je de rook zoveel mogelijk vermijden.
Stoppen met roken is niet gemakkelijk. De eerste weken krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Daarna kan het verlangen naar een sigaret nog lang blijven bestaan. Er zijn middelen die het je makkelijker kunnen maken om te stoppen. Daarnaast zijn er aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden:
- Hulpmiddelen gebruiken. Laat je adviseren door je huisarts welk middel het beste bij jou past.
- Liever stoppen dan minderen. Minderen met roken heeft weinig effect omdat je alsnog schadelijke stoffen binnenkrijgt.
- Samen stoppen. Door samen met je partner te stoppen met roken neem je samen een grote stap in het belang van je kind en kun je elkaar hierin steunen.
- Andere ontspanningsmogelijkheden zoeken. Maak bijvoorbeeld vaak een lange wandeling, neem een lekker warm bad, een massage of lees een boek. Probeer je ontspanning uit iets anders dan roken te halen.
- Begeleiding of ondersteuning zoeken. Er zijn verschil lende instanties die je kunnen begeleiden of ondersteunen bij het stoppen met roken. Wanneer het je in je eentje niet lukt om te stoppen, schroom dan niet om hulp in te roepen.
- Probeer meeroken te voorkomen. Ondanks dat het minder schadelijk is dan zelf roken, brengt het meeroken wel degelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Wanneer het echt niet lukt om mensen buitenshuis te laten roken, zorg dan voor een goede ventilatie. Maak desnoods zelf even een ommetje en kom pas weer terug als de ruimte flink gelucht is.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Wanneer je zwanger bent of zwanger wilt worden, is het verstandig te stoppen met roken en meeroken te voorkomen. Stoppen met roken is niet makkelijk. Daarom adviseren we om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan je adviseren over hulpmiddelen en begeleiden bij het stoppen met roken.
Wanneer je zwanger bent, kan de huisarts, de verloskundige of gynaecoloog aangeven welke hulpmiddelen je wel en niet kunt gebruiken. Daarnaast kan de huisarts je begeleiden bij het omgaan met de ontwenningsverschijnselen. Wil je meer lezen over stoppen met roken? Bekijk dan eens ons artikel over hoe je kunt stoppen met roken.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.