mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
schaatser op natuurijs

Veilig schaatsen op natuurijs

Sommige mensen kijken het hele jaar uit naar schaatsen op natuurijs. Een leuke activiteit, maar je moet wel goed opletten bij het schaatsen. Ben je een beginner, heb je lang niet geschaatst, of ben je onbekend met natuurijs? In dit artikel vertellen we je alles wat je over veilig schaatsen op natuurijs moet weten.

De juiste schaats

Veilig schaatsen op natuurijs begint met de keuze voor de goede schaats. Heb je geen schaatsen? Dan kun je ze huren of tweedehands kopen. Volwassenen die niet zo goed kunnen schaatsen worden meestal combi-noren aangeraden. Dat zijn lage schaatsen met hoge, stevige schoenen, die de enkels goed ondersteunen. Dat voorkomt zwikken, verrekkingen en een krampachtige houding op de schaats.

Bloeddoorstroming

Schaatsen moeten goed passen, ze mogen niet iets te klein of te groot zijn. Alleen schaatsschoenen van echt leer mogen een maat kleiner zijn dan je schoenmaat. Pas de schaatsen met gewone, dunne sokken. Snoer de schoenen niet te strak dicht, dat belemmert de bloeddoorstroming. Hoge noren (met lage schoen) en klapschaatsen zijn er voor de echte gevorderden.

Easygliders

Kinderen, maar ook volwassenen die zich op het ijs niet zeker voelen, kunnen het beste leren schaatsen op easygliders of ijshockeyschaatsen. Je kunt easygliders makkelijk vastbinden onder stevige, hoge schoenen. Ideaal bij het schaatsen op natuurijs! Goede easygliders en ijshockeyschaatsen zijn veilige schaatsen, omdat de schaatspunten zijn afgeschermd. De kans dat jij of je kind met deze schaatsen jezelf of anderen verwonden bij valpartijen is klein. Zijn je schaatsen niet goed geslepen? Dan is het lastig om te leren schaatsen. Laat ze daarom slijpen bij een vakman. Hij of zij kan meteen de stand van de schaatsen controleren.

Schaatsen is vallen en opstaan

Het is aan te raden om een warming-up te doen van een kwartier, voordat je gaat schaatsen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een stukje te joggen. Val je wel eens met het schaatsen? Maak je geen zorgen, vallen en opstaan hoort bij schaatsen. Wel kun je de kans op vallen en de gevolgen daarvan beperken. Houd op natuurijs voldoende afstand zodat je niet op een andere schaatser valt.

Schaatsen met een zwakke rug

Als je een goede conditie hebt val je minder vaak en raak je minder snel moe. Schaatsen is een goede training voor de rugspieren, maar wie al rugproblemen heeft, krijgt door het schaatsen vaak meer klachten. Sterke rug- en buikspieren kunnen rugpijn voorkomen. Dat is dus ook een belangrijk onderdeel van de schaatstraining.

Let op wakken

Bij het schaatsen op natuurijs moet je goed oppassen bij rietkanten en bruggen. De temperatuur is daar vaak iets hoger, waardoor er een grotere kans op zwakke plekken is. In de buurt van eenden moet je ook uitkijken, eenden houden namelijk vaak wakken open. Zwakke plekken vind je meestal ook bij overgangen van breed naar smal water, waar meer stroming voorkomt. Vermijd grote meren en brede vaarten. Zorg dat je voor het donker terug bent zodat je de staat van het ijs kunt blijven beoordelen.

Leer het ijs te “lezen”

Zwart ijs kan misschien eng zijn om op te schaatsen, maar is volgens kenners vaak het sterkst. Dun ijs kraakt vaak en er kunnen veel scheuren in komen. Vuilwit sneeuwijs is bros en kan breken zonder waarschuwend kraken vooraf.

Toch door het ijs gezakt?

Als je ondanks goed uitkijken toch in diep water terechtkomt, probeer dan terug te keren naar de plek waar je vandaan kwam. Werk je op de buik liggend vooruit tot je weer vast ijs onder je voelt. Doorgewinterde schaatsers hebben daarvoor speciale ijspinnen bij zich en beschikken over een werplijn.

Tips bij schaatsen op natuurijs

Hieronder hebben we een aantal handige tips voor schaatsen op natuurijs voor je op een rijtje gezet:

  • Ga nooit alleen de polder in en neem altijd een telefoon (in een plastic zakje) mee.
  • Mocht je ooit onder het ijs komen, weet dan dat het wak een donkere plek in het ijs is.
  • Maar let op: als er sneeuw op het ijs ligt, is het wak juist lichter van kleur.

Pas op voor bevriezing

Draag altijd wanten of handschoenen. Niet alleen vanwege de kou, maar ook om je handen te beschermen als je valt. Zorg dat je een muts of hoofdband bij je hebt. Bij ernstige kou voorkom je daarmee bevriezing van je oren. De delen van je gezicht die je niet tegen vrieskou beschermen, kun je insmeren met watervrije vaseline. Draag warme kleren die ventileren; ook zweet kan bevriezen. Zorg wel altijd voor een winddichte jas. Draag bij voorkeur dunne badstof sokken in je schaatsschoen.

Vergeet niet te drinken

Als je wat langer onderweg bent, zorg dan voor een rugzakje met eten en drinken. Bananen en energierepen zijn bijvoorbeeld handig om mee te nemen. Tijdens het schaatsen verlies je door het zweten veel vocht, wat al snel een liter per uur kan zijn. Zorg dus dat je regelmatig drinkt. Ook kun je een thermoskan met thee meenemen.

Eerste hulp

Valpartijen kunnen lelijke snijwonden veroorzaken, vooral als je je schaaft aan de schaatsijzers. Soms kunnen er zelfs slagaderlijke bloedingen door ontstaan. De slagader moet dan boven de wond dichtgedrukt worden en de gewonde schaatser moet snel naar een ziekenhuis toe.

Blessures

Snijwonden veroorzaken ook wel eens pees- of zenuwbeschadigingen. Kneuzingen en verrekkingen komen bij schaatsers ook soms voor. Door een kneuzing of verrekking ontstaat een bloeduitstorting. Masseer deze plek dan niet, maar zorg direct voor koeling door er een natte, koude lap op te drukken. Ook in geval van verstuiking, bijvoorbeeld door het te ver draaien van een gewricht, is koeling belangrijk.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.