Scheenbeen- blessure
Ben je net lekker aan het hardlopen, schiet er ineens een pijnsteek in je scheenbeen! Grote kans dat dit een scheenbeenblessure is. In eerste instantie is het advies: niet forceren en rustig naar huis wandelen. Maar wat kun je er verder tegen doen? Lees snel verder!
Wat is een scheenbeenblessure?
De scheenbeenblessure komt door overbelasting. Het ontstaat vaak bij hardlopers. De irritatie kenmerkt zich door pijn rond de voorkant van je scheenbeen. Vaak bevindt de pijn zich ook aan de binnenkant van je scheenbeen. De irritatie wordt veroorzaakt door de het constante schokken van het landen bij hardlopen en springen. Vooral lang lopen op een te harde ondergrond of schoenen met slechte demping zijn de belangrijkste oorzaken.
Wat zijn de symptomen van een scheenbeenblessure?
Je herkent de blessure aan scherpe pijn in je scheenbeen. De pijn ontstaat tijdens of na het trainen. Als je pijn hebt na een langdurige inspanning en de pijn vanzelf weer verdwijnt, dan is de blessure nog in het beginstadium. Als je ook last hebt aan het begin of tijdens de training is het al wat erger. Als de pijn na rust blijft aanhouden is de blessure vrij ernstig.
Wat kun je er zelf tegen doen?
Als je tijdens het sporten pijn in je scheenbeen voelt, stop dan met trainen en ga zo nodig wandelend verder. Doorgaan met hardlopen of springen maakt het alleen maar erger. Je kunt vervolgens het beste je scheenbeen koelen met ijs of een cold-pack. Doe altijd een doekje tussen het ijs en je been. De eerste twee dagen is het aan te raden om regelmatig je scheenbeen te koelen.
Begin pas weer met trainen na een week rust. Als je ernstige last hebt is een langere rustperiode nodig. Start dan pas weer met trainen als de klachten vrijwel volledig verdwenen zijn. Begin dan met een rustig schema. De kans dat de blessure weer terugkeert is namelijk groter als je je been direct weer zwaar inspant. Neem ook voldoende rust tussen de trainingen, om te beginnen twee rustdagen tussen de trainingen.
Hoe kun je een scheenbeenblessure voorkomen?
Met de volgende tips kun je het risico op een scheenbeenblessure verkleinen:
- Voer een rustig opgebouwd trainingsprogramma uit, doe niet te snel te veel.
- Een goede conditie zorgt voor een kleinere kans op blessures.
- Gebruik goede schoenen, een goede demping in de hak is erg belangrijk.
- Loop niet teveel op een harde ondergrond, ren liever over zachte bospaden, gras, een atletiekbaan of een lopende band.
- Doe oefeningen die de spieren en pezen in je voet, onderbeen en enkel versterken.
- Doe een goede warming-up en cooling-down.
- Masseer je achillespees en kuitspieren na afloop van de training.
- Koel je scheenbeen met ijs na afloop van de training.
- Neem bij een lichte scheenbeenirritatie een paar dagen rust nemen. Je kunt ook tijdelijk een minder belastende sport uitoefenen zoals fietsen of zwemmen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel waar onze medewerkers voor je klaarstaan.
Artikel opslaan