Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Warming-up en cooling-down

Warming-up en cooling-down

Als je gaat sporten, is het belangrijk om te beginnen met een warming-up en te eindigen met een cooling-down. Dit heeft een aantal voordelen voor je spieren en je lichaam. Lees in dit artikel alles over de effecten van een warming-up en een cooling-down.

Wat is een warming-up?

Je begint een training met een warming-up om je lichaam en spieren op de juiste temperatuur te brengen. Vergelijk het met de motor van een auto, die moet ook eerst warm worden. Het verhogen van je temperatuur zorgt ervoor dat het spierweefsel soepel wordt en beter kan rekken. Daarnaast is het doen van een warming-up goed voor:

  • De doorbloeding in de spieren
  • Het openzetten van de haarvaten
  • De stofwisselingsprocessen in het lichaam
  • De zuurstofopname

Deze effecten zorgen ervoor dat je beter traint en de kans op een sportblessure kleiner wordt. Daarnaast went je lichaam rustig aan de overgang van de ruststand naar de sportstand. 

Hoe voer je een warming-up uit?

Een warming-up duurt zo’n zeven tot tien minuten, voordat je begint met de echte work-out. Je kiest een manier van bewegen waarbij het hele lichaam actief wordt, zoals: fietsen, joggen of roeien. Maar je kunt ook kiezen voor wat algemenere oefeningen om je lichaam op te warmen. Houd ook rekening met:

  • De intensiteit van de warming-up: je moet tijdens de oefeningen nog gemakkelijk een gesprek kunnen voeren.
  • Het aantal onderbrekingen: als je lange pauzes inlast tijdens een training, kun je de warming-up het beste herhalen.
  • Het rekken van de spieren: naast de warming-up, kun je nog rekoefeningen doen om de spieren losser te maken.

Wat is een cooling-down?

Je kunt je work-out het beste afsluiten met een cooling-down. Een cooling-down zorgt dat je beter herstelt van de inspanningen en je lichaam weer tot rust komt. Andere voordelen van een cooling-down:

  • De doorbloeding in de spieren blijft actief
  • Alle geproduceerde afvalstoffen worden beter afgevoerd
  • Het voorkomt blessures 

Hoe voer je een cooling-down uit?

Tijdens de cooling-down blijf je met een lage intensiteit een activiteit uitvoeren, bijvoorbeeld door rustig te fietsen of te joggen. Dit doe je zo’n tien tot vijftien minuten. Ook bij de cooling-down is het verstandig om rekoefeningen uit te voeren.

Bekijk hier ons assortiment aan sportartikelen >

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.