Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
zelfgemaakte mondkapjes

Mondkapjes maken

Tegenwoordig zijn mondkapjes niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Vind je het zonde om steeds een nieuw mondkapje te kopen of draag je graag een leuk mondkapje met een mooie print of kleur? Maak er dan zelf eentje! Geen zorgen: het maken van een mondkapje is gemakkelijker dan je denkt. Benieuwd welke stof je het beste kunt gebruiken en hoe je precies een mondkapje maakt? Lees dan verder.

Liever mondkapjes kopen? Shop hier mondkapjes!

Artikel opslaan

Een eigen mondkapje maken: hoe pak je dat aan?

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kun je een mondkapje dragen. Je kunt natuurlijk een wasbaar of wegwerpmondkapje kopen bij Etos, maar je kunt net zo goed een eigen mondkapje maken! Want hoe leuk is het om lekker te knutselen én een persoonlijk mondkapje te hebben dat niemand anders heeft? Hieronder vertellen we je wat je nodig hebt, welke stoffen handig zijn en hoe je te werk gaat. Lees snel verder!

Heb je vragen over de maatregelen in onze winkels? We houden onze coronapagina helemaal up-to-date, zodat jij weet waar je aan toe bent! Heb je specifiek vragen over bestellingen? Houd dan onze pagina met informatie over bestellingen in de gaten.

Wat heb je nodig voor het maken van een mondkapje?

Heb jij besloten om zelf een mondkapje te maken? Hartstikke leuk! Dit is wat je nodig hebt wanneer je je eigen mondkapje maakt:

 • een stuk textiel
 • elastiek
 • een schaar
 • een liniaal
 • naald en draad of een naaimachine

Heb je geen stof, elastiek of naald en draad in huis om een mondkapje van te maken? Geen zorgen: je kunt ook een eigen mondkapje maken van een sok. Let op: een mondkapje gemaakt van een sok biedt vanwege de (vaak) dunnere stof minder goede bescherming dan een mondkapje van katoen en chiffon. Wanneer je de keus hebt, is het dus raadzaam om je eigen mondkapje te maken van katoen en chiffon.

Welke stof kun je gebruiken voor het maken van een mondkapje?

Het dragen van een niet-medisch mondkapje doe je in principe niet voor jezelf. Je draagt het om te voorkomen dat je anderen besmet via kleine druppeltjes die vrijkomen tijdens praten, hoesten en niezen. Om anderen zo goed mogelijk te beschermen, kun je je mondkapje het beste maken van de stoffen katoen en chiffon. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Chicago. Als je deze twee stoffen met elkaar combineert, dan wordt namelijk 80 tot 99 procent van alle druppeltjes tegengehouden. Ook kun je deze stoffen gemakkelijk wassen op 60 graden, waarmee je ziekteverwekkers eenvoudig doodt. Hierdoor kun je het mondkapje weer opnieuw gebruiken na het wassen.

Tips bij het uitkiezen van de stoffen voor je mondkapje:

 • Kies het liefst voor dik katoen, zoals het katoen van beddengoed. Tip: om te bepalen of je te maken hebt met dik katoen, kun je de stof tegen het licht houden. Hoe minder licht er door de stof heen komt, hoe dikker het is.
 • Kies voor een stof die aangenaam aanvoelt op je huid. Het mondkapje draag je tenslotte op je gezicht.
 • Ren niet meteen naar de winkel om nieuwe stoffen te kopen. Vaak kun je uit de voeten met oud textiel dat je al in huis hebt. Denk aan oud beddengoed of oude kleding.

Tip: wil je een fashionable mondkapje maken? Ga dan voor een stof met een mooie print of leuke tekst. Of maak mondkapjes in verschillende kleuren, zodat je er altijd eentje hebt die goed bij je outfit past!

Welk patroon kun je gebruiken voor het maken van een mondkapje?

Voor het maken van een mondkapje kun je verschillende patronen gebruiken. Er zijn talloze naaipatronen voor mondkapjes te vinden op internet. Heb je nog nooit eerder een mondkapje gemaakt? Houd het dan simpel voor jezelf en kies voor een gemakkelijk patroon. Het patroon dat wij aanhouden is: een rechthoek van 20 centimeter bij 27 centimeter.

Hoe kun je zelf een mondkapje maken?

Misschien klinkt het maken van een mondkapje als een hele opgave, maar niets is minder waar. Het is namelijk gemakkelijker dan je denkt. Volg onderstaande stappen en je mondkapje is klaar binnen een handomdraai.

 • Stap 1: was het textiel op 60 graden.
 • Stap 2: knip twee stukken textiel uit van 20 bij 27 centimeter. Maak je gebruik van twee verschillende stoffen? Knip dan van beide stoffen een stuk textiel van 20 bij 27 centimeter uit.
 • Stap 3: knip twee stukken elastiek van 18 centimeter lang af.
 • Stap 4: leg de twee stukken stof op elkaar, met de mooie kant naar binnen. Vouw de lange zijden een halve centimeter om en naai de stukken aan elkaar vast.
 • Stap 5: vouw de korte zijden van de stof ruim anderhalve centimeter naar binnen en naai ze vast.
 • Stap 6: trek het elastiek door de vouw aan de korte zijde en maak er een knoop in, zodat er een lus ontstaat. Tip: controleer of de elastieken de juiste lengte hebben, door ze achter je oren te plaatsen. Zit het mondkapje te strak of je gezicht of hangt het juist te los? Pas de elastieken dan naar de juiste lengte aan, zodat het mondkapje goed aansluit op je gezicht.
 • Stap 7: schuif de knopen van beide elastieken in de zoom van de stof, zodat je deze niet meer ziet. Rimpel de stof, zodat het mondkapje goed op je mond, neus en kin past.
 • Stap 8: naai het elastiek vast aan de stof.

Meer weten over het gebruik van mondkapjes? Lees dan ons artikel over mondkapjes.

Hoe maak je een mondkapje van een sok?

Naast het naaien van een mondkapje, kun je ook een mondkapje maken van een sok. Om een sok om te toveren in een mondkapje, heb je eigenlijk maar twee dingen nodig: een sok en een schaar.

Zo maak je een mondkapje van een sok:

 • Stap 1: was de sok op 60 graden.
 • Stap 2: knip met een schaar de voet van de sok af.
 • Stap 3: knip de sok aan de lange kant van boven naar beneden open, langs de gehele wreef. 
 • Stap 4: vouw de sok dubbel, zodat in het midden een verticale vouwnaad ontstaat. De vorm van het mondkapje wordt nu duidelijk zichtbaar.
 • Stap 5: knip de sok vanaf de gesloten zijde aan beide kanten drie centimeter in, waardoor er twee lussen ontstaan. Hiermee kun je het mondkapje straks achter je oren bevestigen.
 • Stap 6: knip de sok aan de open zijde rond af.

Let op: de stof van een sok is minder geschikt voor het maken van een mondkapje dan dik katoen of chiffon. Maak je mondkapje dus alleen van een sok als je geen geschikt materiaal in huis hebt om een mondkapje te naaien.

Hoe kun je je mondkapje kleiner maken?

Heb je net je eigen mondkapje gemaakt, maar blijkt deze toch te groot te zijn? Geen zorgen! Met een paar simpele stappen maak jij je mondkapje kleiner:

 • Stap 1: Doe je mondkapje af en vouw deze dubbel.
 • Stap 2: Leg aan de zijkanten in beide elastiekjes een knoop.
 • Stap 3: Druk de stukjes stof, die nu in een boogje komen te staan, naar binnen et voila! Je hebt je mondkapje nu kleiner gemaakt zodat het alle delen van je gezicht afsluit waar nodig! 

Toch liever een kleiner mondkapje kopen? Shop ze hieronder.

Bescherm jezelf en anderen tegen het coronavirus

Hoe draag je een mondkapje?

Wanneer je een mondkapje hebt gekocht, wil je natuurlijk ook graag weten hoe je deze op de juiste manier draagt. Lees eens ons artikel met de meest gestelde vragen over mondkapjes of bekijk het filmpje hieronder: 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.