Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Fysiotherapie rug

Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut kan je helpen om van verschillende lichamelijke klachten af te komen. Deze klachten ervaar je tijdens het bewegen of het aannemen van bepaalde houdingen. De oorzaken kunnen uiteenlopen: van sportblessures tot neurologische aandoeningen. Maar met welke klachten of aandoeningen ga je naar de huisarts en wanneer naar de fysiotherapeut? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wanneer fysiotherapie?

Je kunt altijd met klachten naar de fysiotherapeut gaan. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk iets voor je kunnen betekenen. Acute nek-, rug- en schouderklachten moeten bijvoorbeeld vanzelf overgaan. Wel kun je advies krijgen en kan de fysiotherapeut je geruststellen. Als je bijvoorbeeld je nek opeens niet meer kunt draaien, kun je je zorgen maken. In dit geval kan een fysiotherapeut je geruststellen. Meestal gaan dit soort acute klachten na twee tot zes weken vanzelf weer over.

Gele en rode vlag

Fysiotherapeuten zijn er ook om ervoor te zorgen dat je met jouw klachten de juiste zorg krijgt. Soms is een behandeling mogelijk en soms wordt doorverwezen naar je huisarts. Verder schat je fysiotherapeut de ernst van je klachten in. In de fysiotherapie wordt hierbij gewerkt met een rode en een gele vlag. Als je binnenkomt met pijn in de rug en aanzienlijk gewichtsverlies, is dat typisch een geval van een rode vlag. In dat geval word je onmiddellijk doorverwezen naar de huisarts.

Soms ligt de oorzaak van lichamelijke klachten in de psychische of sociale hoek. Dit is een gele vlag. Ook in zo'n geval word je doorgestuurd naar de huisarts. Therapeuten behandelen dus geen psychische klachten. 

Postoperatieve klachten

Er is een breed spectrum aan klachten die een fysiotherapeut wel zelf behandeld. Een voorbeeld daarvan zijn klachten ontstaan nadat je een operatie hebt gehad. Bij dit soort klachten speelt een fysiotherapeut een belangrijke rol. Zo kun je bijvoorbeeld geholpen worden met de revalidatie van een gebroken heup. Je werkt dan onder toezicht aan spierkracht, je houding en functioneel bewegen.

Overbelastingsklachten

Andere klachten die fysiotherapeuten vaak tegenkomen zijn klachten ontstaan door overbelasting. Door een steeds terugkerende eenzijdige houding, beweging of belasting kun je hier last van krijgen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een tennisarm
  • Een jumpersknee
  • Pols- en onderarm klachten
  • Nek- en schouderklachten

Ledematen kunnen door van alles overbelast raken. Vooral stress, geen pauzes houden of een verkeerde houding zijn bekende oorzaken. Het is onverstandig om te lang met dit soort klachten rond te lopen, aangezien deze klachten over kunnen gaan in chronische klachten. Een fysiotherapeut kan je adviseren en begeleiden om deze klachten aan te pakken.

Chronische klachten

Wanneer je toch chronische klachten hebt, kan een fysiotherapeut helpen om de pijn of het ongemak te verzachten. Bepaalde aandoeningen, zoals artrose, zijn niet met een operatie of therapie te verhelpen. De fysiotherapeut kan wel helpen de belastbaarheid te versterken en je adviseren. Ook kun je oefeningen meekrijgen om nog zo goed mogelijk in beweging te blijven. 

Sportletsels

Voor sporters is vrij en pijnloos bewegen essentieel en een snel herstel na een blessure is heel belangrijk. Sport je veel? Dan is het belangrijk om een blessure onder begeleiding van een fysiotherapeut te laten behandelen. Je wilt waarschijnlijk zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar, te snel of onjuist bewegen, bij bijvoorbeeld een gescheurde enkelband, kan ernstige gevolgen hebben. Een fysiotherapeut houdt het herstelproces in de gaten en helpt je zo snel en goed mogelijk van een sportblessure te herstellen.

Neurologische klachten

Parkinson en MS zijn neurologische aandoeningen waardoor bewegingsmogelijkheden flink beperkt raken. De fysiotherapeut probeert in verschillende stadia van neurologische aandoeningen zo lang mogelijk je bewegingsfuncties te behouden. Dit doet een fysiotherapeut door (in zoverre mogelijk) het voorkomen van contracturen, spierverkorting, gewrichtsbeperking en het onderhouden van mobiliteit.

Groepstraining en behandelingen aan huis

Als patiënt ga je meestal naar de fysiopraktijk om daar met de fysiotherapeut je oefeningen te doen. Maar er zijn ook alternatieven, zoals in groepen trainen. Zo heb je knie-groepen of long-groepen. Dit kan bevordelijk zijn, want je kunt elkaar motiveren. Niets doen zit er bij groepstraining niet in. Daar komt bij dat het een stuk praktischer is voor praktijken. Huisbezoeken van de fysiotherapeut zijn ook mogelijk. Dit gebeurt als je niet staat bent naar de praktijk te komen, bijvoorbeeld door een neurologische aandoening.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.