Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
Huid_puistje_meisje_spiegel_onzeker_gezicht_wang_pukkels

Huid en je gezondheid

De huid is misschien wel ons belangrijkste orgaan; het is het grootste orgaan van ons lichaam en beschermt het hele lichaam tegen invloeden van buitenaf. Maar wist je ook dat je huid veel kan verklappen over je gezondheid? Wat zeggen die onzuiverheden in je gezicht of waarom heb je de laatste tijd toch zo’n bleke kleur? Vaak is dit niet zomaar met een crèmepje op te lossen, maar ligt de oorzaak dieper. Ontdek hier wat je huid over je gezondheid kan verklappen!

Je hebt een ziekte onder de leden

Je voelt je al een hele tijd slapjes, je ziet bleekjes en inderdaad niet veel later lig je in de lappenmand. Wanneer je gezondheid niet optimaal is, zal je lichaam op de eerste plaats ervoor zorgen dat je vitale organen voldoende energie krijgen. Er blijven dan minder voedingsstoffen voor je huid over, waardoor je een bleke of doffe huid krijgt. Er is ook een aantal ziektes die onder meer te herkennen zijn aan vlekken of verkleuringen van de huid. Zo kunnen fluweelachtige, donkere plekken op de huid wijzen op diabetes en een gelige kleur kan duiden op leverproblemen.

Je eet niet gezond

Voeding heeft veel invloed op je huid. De huid vernieuwt zich voortdurend en daar zijn voldoende voedingsstoffen voor nodig. Wanneer je voedingspatroon niet evenwichtig is en je veel gezonde voedingsstoffen mist, zul je dit merken aan de conditie van je huid. Vooral vitaminen en mineralen zijn belangrijk. Collageen dat voor de elasticiteit en stevigheid van je huid zorgt, wordt bijvoorbeeld aangemaakt door vitamine C. Vitamine A is op zijn beurt weer belangrijk voor de keratine in de huid, die uitdroging van de huid voorkomt. Voldoende eiwitten en zink zijn belangrijk voor de groei en het herstel van de huidcellen.

Je hebt last van stress

De meeste mensen staan er niet bij stil, maar emoties hebben invloed op de huid. Heb je te kampen met stress, dan maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Hierdoor krijg je tijdelijk meer energie om jezelf tegen direct gevaar te beschermen. Wanneer je langdurig last hebt van stress, gaat een verhoogd cortisolgehalte ten koste van je immuunsysteem en heb je sneller last van ontstekingen. Dit kan zich uiten in puistjes. Daarnaast verslechtert de barrièrefunctie van je huid, waardoor je huid sneller uitdroogt en geïrriteerd raakt. Tot slot zal ook de aanmaak van collageen afnemen. Dit leidt tot een slappere huid en rimpels.

Je slaapt slecht

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde huid. De huid is overdag druk bezig om je lichaam te beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf. ’s Nachts zit je huid ook niet stil en gaat aan de slag met uitgebreide herstelwerkzaamheden. De huid is gevoelig voor een regelmatig dag- en nachtritme. Wanneer dit ritme is verstoord, dan zal je dit al gauw merken aan de gezondheid van je huid. Je huid wordt doffer en je krijgt sneller last van onzuiverheden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.