Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Alternative text missing

Atheroomcyste

Heb je last van bultjes en weet je zeker dat dit geen puistje is? Dan zou het wel eens kunnen zijn dat je een atheroomcyste hebt. Benieuwd wat dit is, hoe je deze cyste herkent en wat je er tegen kunt doen? Lees verder.

Wat is een atheroomcyste?

Een atheroomcyste is een cyste onder de huid van ongeveer 0,5 tot 3 cm groot. Het bultje is meestal huidkleurig en je kunt het verschuiven van het onderliggende huidweefsel. Als je erop drukt of als de cyste vanzelf open gaat, kan er talg uit komen. Deze talg heeft vaak een vieze, zure geur. Een atheroomcyste komt meestal voor op het behaarde deel van je hoofd, je gezicht, je borst en soms op je armen of benen.

Wat is een cyste?

Een cyste is een holte in je lichaam dat gevuld is met lucht of vocht. Cysten komen vaak voor, zo zijn er bijvoorbeeld eierstokcysten, Bakerse cysten en atheroomcysten. Over het algemeen geven cysten weinig problemen, maar je kunt er wel last van krijgen naarmate de cyste groter wordt, als dit het geval is kun je ervoor kiezen om het te laten verwijderen.

Symptomen van een atheroomcyste

Je kunt een atheroomcyste herkennen aan de volgende symptomen:

  • Een of meerdere bultjes van 0,5 tot 3 cm
  • Rond- of ovaalvormige bult(jes) en huidkleurig
  • De bult zit vast aan de huid, maar is te verschuiven ten opzichte van het onderliggende huidweefsel
  • De bult Komt voor op het behaarde hoofd, het gezicht, de borst en op de armen of benen

Normaal gesproken heb je geen last van een atheroomcyste. Maar als de cyste ontstoken raakt, kun je er wel last van krijgen. Symptomen van een ontstoken cyste zijn:

  • Pijn
  • Roodheid
  • Toename van de zwelling
  • Het bultje kan meer vast aan de huid komen te zitten, je kunt het dan dus niet meer verschuiven.

Hoe ontstaat een atheroomcyste?

Een atheroomcyste ontstaat vanuit een haarzakje waarvan de talgklier verstopt is geraakt. Een talgklier maakt talg aan: een soort vet dat de huid en het haar beschermt tegen uitdroging en infecties. Als de talgklier verstopt is, kan de talg er niet meer uit en hoopt het zich op in het haarzakje.

De binnenkant van het haarzakje is bekleed met huidcellen. Deze huidcellen delen zich en sterven na verloop van tijd af, waarna ze loslaten. Door verstopping van de talgklier kunnen ook deze huidcellen niet naar buiten. Het haarzakje raakt hierdoor verstopt met steeds meer talg en dode huidcellen. Zo ontstaat er een bobbeltje onder de huid: een atheroomcyste.

Atheroomcyste verwijderen

Een atheroomcyste kan meestal geen kwaad en hoeft niet altijd behandeld te worden. Als de cyste heel groot is, als hij ontstoken is of als de cyste op een storende plek zoals in het gezicht, kun je de atheroomcyste laten verwijderen door je huisarts, chirurg of een dermatoloog. De arts verdooft dan eerst de huid en snijdt vervolgens de cyste weg.

Een atheroomcyste bevindt zich onder de huid. In tegenstelling tot een puistje kun je deze dus niet uitknijpen. Probeer daarom niet zelf de cyste te verwijderen. Je loopt hiermee het risico dat de cyste ontstoken raakt en dat kan voor veel pijn zorgen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.