Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Vogelgriep: van symptomen tot besmettelijkheid

Vogelgriep

Zo nu en dan hoor je het in het nieuws voorbij komen: de vogelgriep. Deze griep wordt een aantal keer per jaar gevonden bij pluimveebedrijven. Het gaat dan om een milde versie van de vogelgriep, waarbij de dieren niet zo heel erg ziek zijn. Maar is het eigenlijk besmettelijk van dier op mens? En wat zijn de gevolgen daarvan? Lees snel verder.

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep wordt ook wel vogelpest genoemd. De ziekte is erg besmettelijk onder dieren. De officiële naam voor dit virus is Avian Influenza. Het virus is een vorm van de griep die wij als mensen kennen en voornamelijk gevaarlijk voor kippen en kalkoenen.
Vogelgriep is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen onder pluimvee. Het gebeurt een enkele keer dat een dier een mens besmet. Dit gebeurt alleen als er direct en intensief contact is geweest tussen het dier en de mens. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jij het zomaar krijgt.

Wat zijn de symptomen van vogelgriep?

Omdat de vogelgriep een soortgelijk virus is als de griep die wij kennen, heeft het ook dezelfde symptomen. Daarbij kun je denken aan:

Gelukkig komt er alleen een milde variant van de vogelgriep voor in Nederland. In Aziatische landen vind je dit virus wel in meer hardnekkige vormen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Ben je de afgelopen veertien dagen in aanraking geweest met pluimvee waarbij vogelgriep is vastgesteld en krijg je griepachtige verschijnselen? Neem dan contact op met je huisarts of de GGD.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.