ehec-bacterie

EHEC-bacterie

Heb je last van hevige diarree en ben je in contact geweest met dierlijk mest? Dan kan het zomaar zijn dat je besmet bent met de EHEC-bacterie. Maar wat is de EHEC-bacterie eigenlijk? Wat zijn nu precies de symptomen en wat kun je doen om een infectie te voorkomen? Je leest het in dit artikel.

Wat is de EHEC-bacterie?

EHEC is een variant van de bekende bacterie Escherichia coli. Het is een darmbacterie die van nature voorkomt in ons lichaam. De EHEC-bacterie behoort tot de zogenaamde shiga-toxine producerende Escherichia coli (STEC). Deze bacteriën kunnen een darminfectie veroorzaken. Hierbij kan als complicatie het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) optreden.

Wat zijn de symptomen van de EHEC-bacterie?

Als je besmet bent met de EHEC-bacterie merk je dit vaak binnen drie tot vier dagen. De incubatietijd van de infectie varieert tussen de vier en acht dagen. De klachten die je ervaart zijn:

  • Hevige bloedingen in de darmen
  • Diarree met bloed
  • Braken
  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Buikkrampen

Meestal herstel je binnen ongeveer tien dagen. Er bestaat een kans dat er na de ontsteking een complicatie aan de nieren ontstaat: het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS). Je herkent HUS aan:

  • Acute nierfalen
  • Hemolytische anemie (rode bloedlichaampjes worden sneller afgebroken dan ze worden aangemaakt)
  • Trombocytopenie (een bloedingsstoornis, waarbij er een tekort aan bloedplaatjes in het bloed is)

Wie loopt het meeste risico op EHEC?

Er zijn vier risicogroepen te onderscheiden die vatbaarder zijn voor een infectie met EHEC:

  • Kinderen onder de vijf jaar en ouderen vanaf zestig jaar
  • Oudere kinderen en volwassenen die zelf geen goede hygiëne kunnen handhaven
  • Ouderen en volwassenen met verminderde afweer
  • Mensen werkzaam in de zorg, met kleine kinderen of op een boerderij

Hoe raak je besmet met de EHEC-bacterie?

De EHEC-bacterie is altijd afkomstig uit mest van vee. De bacterie kan via de mest in rauw vlees terechtkomen of in ongepasteuriseerde melk en andere zuivelproducten. Ook kan de bacterie op groenten komen die in contact zijn gekomen met mest. De meeste infecties komen door rauw of onvoldoende verhit rundvlees, zoals gehakt, hamburgers en filet american.

Er is ook een kleine kans dat je het kunt oplopen na een bezoek aan de kinderboerderij. Mensen die met de EHEC-bacterie besmet zijn kunnen ook andere mensen besmetten via de ontlasting.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je besmet raakt met EHEC?

Een goede hygiëne is ontzettend belangrijk, zo kun je besmetting voorkomen. Voorkom besmetting met de STEC-bacterie en EHEC-bacterie door het volgende te doen:

  • Voorkom contact met dierlijk mest
  • Eet niet in de buurt van dieren
  • Was altijd je handen voor het eten
  • Eet alleen voedsel dat goed verwerkt, bewaard en bereid is
  • Zorg voor goede bewaaromstandigheden van producten thuis
  • Verhit voedsel, dit doodt bacteriën

Hoe wordt de EHEC-bacterie behandeld?

Er is nog geen antibiotica beschikbaar dat de EHEC-bacterie kan verhelpen. Daarom is er nog geen behandeling mogelijk. Als je besmet bent, worden vaak de klachten die je ervaart behandeld in plaats van de bacterie. Ben je besmet? Drink dan voldoende water om uitdroging te voorkomen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.