Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Alternative text missing

Hand-, voet- en mondziekte (HVM)

Heeft jouw kind rode en pijnlijke blaasjes op de handen, voeten en in de mond? Dan kan het zijn dat jouw kind last heeft van de hand-, voet- en mondziekte. Deze ziekte wordt afgekort met HVM. Maar wat is het eigenlijk en hoe ontstaat het? En belangrijker: hoe kom je er vanaf? Lees snel verder!

Wat is HVM?

HVM is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus komt vooral voor bij kinderen onder de tien jaar en is zeer besmettelijk. In Nederland komen er regelmatig kleine epidemieën voor, meestal rond de zomer of herfst. Gelukkig is HVM over het algemeen onschuldig. De incubatietijd - dus de tijd tussen de besmetting en daadwerkelijk ziek worden - is meestal tussen drie tot zes dagen.

Wat zijn de symptomen van HVM?

Het grootste gedeelte van de besmette kinderen krijgen geen of weinig symptomen. In sommige gevallen kunnen er lichte of meer ernstige klachten voorkomen. Dit begint dan vaak met:

Verder zijn de meest herkenbare symptomen de pijnlijke en rode blaasjes op de huid en in de mond. Deze beginnen vaak als vlekjes en vormen zich daarna tot blaasjes. Deze kunnen kapot gaan en schade aan de huid van je kind aanbrengen. Dit ziet er dan een beetje uit als aften. In de mond kan het ook problemen met eten en drinken geven.

Hoe krijg je HVM?

HVM wordt dus veroorzaakt door een virus. Wanneer je besmet bent ben je vlak voordat je ziek wordt al besmettelijk. Ook nadat de symptomen al een paar dagen weg zijn, is het virus nog besmettelijk. Weet je dat je het virus hebt, maar zijn er geen klachten? Zelfs dan is het virus besmettelijk. Dit virus wordt op de volgende manieren verspreid:

  • Via de lucht, bijvoorbeeld door te hoesten.
  • Via vocht uit de blaasjes. Wanneer de blaasjes open gaan, is het vocht dat hieruit komt besmettelijk.
  • Via de ontlasting. Wanneer iemand naar het toilet is geweest, kan het virus overgedragen worden via de wc-bril of deurklink.

Is HVM ernstig?

Gelukkig is HVM niet ernstig en verdwijnt het vaak vanzelf. In hele zeldzame gevallen kunnen er ernstige gevolgen zijn, zoals hersenvliesontsteking of longontsteking. De kans hierop is vooral groter bij zwangere vrouwen of pasgeboren baby’s. Let bij je baby op of er sufheid en hoge koorts is. Is dit het geval? Bel dan gelijk de huisarts.

Wanneer moet mijn kind naar de huisarts?

Meestal verdwijnt HVM na twee weken. De blaasjes zijn meestal na een week weg. Doen de blaasjes veel pijn? Dan kun je paracetamol geven, of kan de huisarts een verdovende zalf voorschrijven. Drinkt je kind veel minder dan normaal? Of blijft je kind huilen, kreunen of wordt hij of zij suf? Ook dan is het verstandig om even de huisarts te bellen.

Wat kun je zelf doen tegen HVM?

  • Zorg voor een goede hygiëne. Was regelmatig je handen en laat je kind regelmatig de handen wassen, het liefst desinfecterende handzeep. Hoest aan de binnenkant van je arm of in een papieren zakdoek, zodat het virus zich niet snel kan verspreiden.
  • Maak de toiletbril, deurklinken en het speelgoed van je kind vaker schoon.
  • Prik de blaasjes niet door en raak ze niet aan.
  • Zorg dat je kind voldoende rust krijgt, maar in bed blijven liggen is niet nodig.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.