Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Waarom sommige mensen nooit ziek zijn

Waarom zijn sommige men- sen nooit ziek?

Nooit hoofdpijn, verkouden of grieperig en altijd fit en opgewekt. Je kent ze vast wel: vrienden, collega's of kennissen die nooit eens een dagje ziek zijn. Van die mensen die midden in de winter blaken van gezondheid, terwijl iedereen aan het sniffen en hoesten is. Om jaloers op te zijn. Maar dit gaat toch echt niet vanzelf, de meeste mensen doen er wel wat voor. Wij vertellen je welke vijf dingen je kunnen helpen om niet ziek te worden!

1. Blijf niet stilzitten

Een goede gezondheid begint bij een goede conditie. Je hoeft nu niet gelijk de sportschool in te duiken: een half uurtje per dag matig tot redelijke inspanning is al genoeg. Dus: als je in de buurt van je werk woont, pak dan eens de fiets in plaats van de auto of het ov. Of neem de trap in plaats van de lift. Bewegen kan helpen tegen een hoge bloeddruk en overgewicht. Het helpt als je af en toe ook even intensief sport. Dat is goed voor je bloedsomloop en je maakt extra witte bloedcellen aan. Dit kan je beschermen tegen infecties.

2. Eet gezond

Als je goed let op wat je eet en hoeveel, kan dit bijdragen aan je gezondheid. Zo bevatten sommige voedingsmiddelen relatief veel gezonde bouwstenen: denk aan groenten en fruit. Verder is het belangrijk dat je antioxidanten en voedingsvezels binnenkrijgt. Denk er ook aan de je niet te veel vet, zout en suiker binnenkrijgt. Twee toppers onder de voedingsmiddelen zijn de rode appel en de broccoli. De rode appel bevat een krachtige antioxidant die goed is voor je immuunsysteem en de broccoli bevat stoffen die je weerbaar maken tegen bacteriën en virussen.

3. Probeer niet te veel te piekeren

Als je veel piekert over je gezondheid, word je vanzelf ziek. Dit geldt ook voor de super gezonde mensen onder ons. Veel piekeren zorgt er namelijk voor dat het peil van cortisol stijgt. Dit stresshormoon is onmisbaar voor je lichaam, maar als je te veel aanmaakt, heeft dit een negatief effect op je afweersysteem. Stress, en dan vooral langdurige stress, is sowieso slecht voor je gezondheid: door stress kan je hartslag toenemen, je ademhaling sneller worden en kunnen je spieren zich spannen. Als dat vaak en langdurig gebeurt, raakt je lichaam uitgeput. Je weerstand neemt af waardoor je vatbaarder bent voor ziekten.

4. Zorg dat je goed slaapt

Goed slapen is misschien wel de beste manier om gezond te blijven. Door een goede nachtrust stijgt onder meer je melatoninepeil, en dat is goed voor je weerstand. Dit kan helpen om griep- en buikvirussen tegen te gaan.

5. Was regelmatig je handen

Regelmatig je handen wassen is een succesformule om gezond te blijven. Veel ziekteverwekkers worden overgebracht via deurklinken, trapleuningen, mobiele telefoons en toetsenborden. Ook door iemand een hand te geven loop je risico. Want hoe weet je zeker dat die persoon zijn of haar handen heeft gewassen na een eerder wc-bezoek? Vooral mannen vergeten dit nogal eens (zo schijnt het). Regelmatig je handen met zeep wassen helpt. Vergeet niet de rug van je hand, je nagels en je polsen te wassen!

Tegenwoordig kun je, ook met een goede weerstand, toch COVID-19 oplopen. Wil jij thuis testen of je het coronavirus bij je draagt? Doe dan een gebruiksvriendelijke corona zelftest.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.