Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Druppels uit een flesje

Otrivinisme

Gebruik je al langer dan zeven dagen dezelfde neusdruppels? En gaan je klachten niet weg? Dan kan het zo zijn dat je lijdt aan otrivinisme. Wat dit is en hoe je er vanaf komt lees je hier.

Wanneer heb je last van otrivinisme?

De naam otrivinisme is gebaseerd op de naam van de neusdruppel ‘Otrivin®’. Je hebt ovitrinisme als je overmatig gebruik maakt of zelfs afhankelijk bent van neusdruppels. Het gaat om druppels die xylometazoline bevatten. Als je langdurig neusdruppels gebruikt en je neus blijft verstopt, dan is het mogelijk dat je last hebt van otrivinisme.

Hoe ontstaat otrivinisme?

Neusdruppels, zoals je die wel eens gebruikt bij een neusverkoudheid of oorontsteking, kun je zonder recept kopen bij de drogist en apotheek. Deze druppels bevatten de stof xylometazoline. Deze druppels zorgen ervoor dat de uitgezette bloedvaatjes in het geïrriteerde neusslijmvlies nauwer worden. Hierdoor neemt de zwelling af en kun je weer beter ademen.

Bij langer gebruik van de neusdruppels kan een zogenaamd ‘reboundfenomeen’ optreden. Dit betekent dat de zwelling van het neusslijmvlies dan juist toeneemt. Maar de zwelling was juist de reden waarom je de druppels bent gaan gebruiken. Daarom ga je vaak door met het gebruiken van neusdruppels.

Hoe verminder je de klachten van otrivinisme?

Otrivinisme is een vervelende aandoening. De klachten die ervoor zorgen dat je neusdruppels gaat gebruiken zijn dezelfde klachten als otrivinisme. Dit maakt het achterhalen van de oorzaak lastig. Een manier om otrivinisme te genezen is door te stoppen met de neusdruppels. De huisarts kan hiervoor een neusdruppel zonder xylometazoline voorschrijven. Dit is alleen op recept verkrijgbaar.

Wanneer naar de huisarts?

Als je vermoedt dat de neusklachten veroorzaakt worden door het gebruik van neusdruppels, dan kun je het beste naar de huisarts gaan. Zo kan de arts andere oorzaken van je klachten uitsluiten en de juiste neusdruppels voorschrijven.

Hoe voorkom je otrivinisme?

Wil je otrivinisme voorkomen? Gebruik neusdruppels die xylometazoline bevatten nooit langer dan zeven dagen achter elkaar.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.