prikangst

Prikangst bij kinderen: 5 tips

Iedereen krijgt ermee te maken: prikken. De één vindt dit spannender dan de ander. Vooral kinderen vinden het krijgen van een prik vaak eng. Wat kun je doen om deze angst weg te nemen of om ervoor te zorgen dat het prikken beter verloopt? Wij geven je vijf tips!

Waarom heeft mijn kind prikangst?

Prikangst krijg je meestal als je een nare ervaring hebt gehad of als het een keer pijn heeft gedaan. Als je kind last heeft van prikangst kan dit iedere keer voor een strijd zorgen. Deze vijf tips maken het prikken van je kindje wat gemakkelijker.

Tip 1: bereid je kind goed voor

Is je kind oud genoeg om je te begrijpen? Vertel het dan eerlijk als hij of zij een prik krijgt. Zeg niet dat je er niets van voelt, want als het tegenvalt vergroot je de angst. Vertel liever dat het heel even pijn doet maar dat het daarna snel weer over is.

Tip 2: overweeg een plaatselijke verdoving

Als je kindje bang is voor de pijn kun je soms vragen om een pijnloze en plaatselijke verdoving. Je kunt bijvoorbeeld met zalf de huid verdoven of met een prikpleister. Sommige van deze pleisters verwarmen de huid zodat dit verdoofd is, maar het zorgt er ook voor de de bloedvaten beter zichtbaar zijn.

Tip 3: zorg voor afleiding

Probeer je kind af te leiden. Doe dit vlak voordat er geprikt wordt. Vraag bijvoorbeeld hoe het op school was of wat ze voor lekkers die avond willen eten. Soms doen artsen of verpleegkundigen dit zelf. De prik is al gedaan zonder dat ze het door hebben.

Tip 4: ga naar de prikangstpoli

Helpen de bovenstaande tips niet? Dan kun je ervoor kiezen om naar de prikangstpolie te gaan. Je kunt hier op afspraak terecht. Daar bepaalt de arts wat een geschikte verdoving is. En er is speciale aandacht voor begeleiding van kinderen met prikangst.

Tip 5: prikken met een infrarood camera

Als de bloedvaten niet goed zichtbaar zijn kan dit invloed hebben op hoe er geprikt wordt. Dit kan weer een negatieve ervaring worden. Tegenwoordig kunnen ze in het ziekenhuis met een infrarood camera zien waar de bloedvaten zitten. Zo kan er beter geprikt worden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.