Glas rode wijn

Resveratrol

Op vrijdag 1 mei 2020 was Peter van der Voort, hoofd IC van het UMCG, te gast bij de talkshow Jinek. Daar vertelde hij over de mogelijk positieve effecten van het voedingssupplement resveratrol op het aantal opnames op de intensive care door het coronavirus. Maar wat is resveratrol eigenlijk? En wat is er precies bekend over het effect van dit stofje? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een stofje dat van nature voorkomt in verschillende planten. Het is een natuurlijke afweerstof die planten beschermt tegen ziektes, schimmels, insecten en UV-licht. Resveratrol heeft een antioxidante werking. Daarnaast heeft het ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen. Er wordt volop onderzoek gedaan naar de werking van resveratrol, omdat er aanwijzingen zijn dat dit stofje mogelijk een gunstig effect kan hebben op onder andere de stofwisseling, de bloed- en insulinespiegel en het functioneren van de lever. Ook zou resveratrol mogelijk positieve effecten kunnen hebben op het ziekteverloop van COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.

Shop hier resveratrol >

Waar zit resveratrol in?

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die kleine hoeveelheden resveratrol bevatten. Resveratrol zit bijvoorbeeld in:

  • De schil van blauwe druiven
  • Rode wijn en rosé
  • Blauwe, paarse en rode bessen
  • Cranberry’s en aardbeien
  • Pinda’s en pindakaas
  • Cacao

Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit heeft tot gevolg dat veel groente en fruit minder natuurlijke afweerstoffen, zoals resveratrol, aanmaken dan vroeger.

Resveratrol en het coronavirus

Het mogelijke positieve effect van resveratrol op het aantal intensive care opnames door het coronavirus, heeft alles te maken met het hormoon leptine. Leptine is een hormoon dat je een verzadigd gevoel geeft na het eten. Het wordt geproduceerd in vetcellen en zorgt ervoor dat je stofwisseling op gang komt. Van der Voort geeft aan dat mensen met overgewicht meer leptine in hun bloed hebben, en dat het coronavirus zorgt voor nóg meer leptine in het bloed. Hierdoor neemt de kans op trombose (stolsels in de bloedbaan) toe, wat uiteindelijk kan leiden tot embolieën. Bij patiënten met corona kan dit (hevige) benauwdheid veroorzaken. Deze benauwdheid kan zo ernstig worden, dat je moet worden opgenomen op de intensive care om beademd te worden. Resveratrol kan de hoeveelheid leptine in je bloed mogelijk verminderen, waardoor de kans op trombose en daarmee een opname op de intensive care zou kunnen afnemen.

Let op: het verband tussen resveratrol en het coronavirus is nog niet voldoende onderzocht om goede conclusies te kunnen trekken. Verdere onderzoeken zullen moeten uitwijzen of resveratrol een positief effect heeft op het verloop van COVID-19.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.