Wanneer je kind naar de basisschool gaat, neemt de schoolarts de zorg over van het consultatiebureau. Maar wat doet de schoolarts nu precies? In dit artikel vertellen wij je er alles over!
Wanneer moeten kinderen een bezoek aan de schoolarts brengen?
Zodra je kind naar school gaat verandert er veel, ook voor jou zelf als ouder. Tot voor kort kon je de ontwikkeling van je kind op de voet volgen tijdens de vele bezoeken aan het consultatiebureau. Op de basisschool is die gezondheidscheck beperkt tot twee bezoeken aan de schoolarts: als je kind vijf jaar is en in groep 2 zit, en in groep 7 als je kind tien jaar is. Een derde bezoek aan de schoolarts volgt op de middelbare school, bij een leeftijd van veertien jaar.
Wat onderzoekt een schoolarts bij kinderen?
Als je kind in groep 2 zit, wordt hij of zij opgeroepen voor een eerste bezoek aan de schoolarts. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst, die je van te voren bij de uitnodiging door de GGD toegestuurd krijgt, bespreekt de schoolarts de ontwikkeling van je kind met jou als ouder. Waar de schoolarts vroeger puur medisch onderzoek deed, is er tegenwoordig minstens evenveel aandacht voor psychosociale aspecten en gedragsproblemen. Zo wordt ook gekeken naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind.
Uitgebreid onderzoek
Het onderzoek bij de schoolarts is uitgebreid. Naast lengte, gewicht, zicht en gehoor, worden ook evenwichtsgevoel, fijne en grove motoriek en spraak getest. Omdat de schoolarts de gegevens van het consultatiebureau heeft, wordt de groeicurve van je kind bekeken. Als je tegen bepaalde problemen aanloopt, kun je die bespreken. Denk daarbij aan gedragsproblemen, zindelijkheid, eet- of slaapproblemen. Wanneer er een punt van afwijking gevonden wordt, verwijst de schoolarts je kind door naar de huisarts, specialist of naar jeugdhulpverlening. De schoolarts behandelt dus niet zelf.
Advies en voorlichting
De schoolarts geeft advies en voorlichting, bijvoorbeeld over gezonde voeding en veiligheid. Dingen die de schoolarts opvallen en van belang zijn op school, worden in overleg met de ouders besproken met de leerkracht. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je kind niet goed kan horen of een verkeerde pengreep heeft. Ook overgewicht, slecht eten, bedplassen en pesten zijn veel voorkomende problemen waar aandacht aan geschonken wordt. De schoolarts heeft voorlichtingsmateriaal over uiteenlopende onderwerpen. Aansluitend op de vraagstukken over jouw kind, krijg je folders mee naar huis met informatie en tips.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Kinderen worden alleen in groep 2 en groep 7 opgeroepen voor een bezoek. In de tussenliggende tijd is het dus de taak van de ouders om het welzijn van hun kind goed in de gaten te houden. Ga daarom bij twijfel of klachten over de ontwikkeling van je kind op tijd naar de huisarts.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.