vrouw die haar benen in de lucht heeft in een hangmat

Erythrasma

Heb je last van een bruinrood verkleurde, wat schilferige, jeukende huid? En zitten deze plekken in één van je huidplooien? Dan zou het zomaar kunnen dat je erythrasma hebt. Vervelend! We snappen dat je wilt weten of dit ernstig is én hoe je er vanaf komt. Daarom vertellen we je alles wat je moet weten over erythrasma!

Wat is erythrasma?

Erythrasma is een huidaandoening die te herkennen is aan rode tot lichtbruine plekken van verschillende grootte met onregelmatige grenzen. De plekken kunnen licht jeuken en schilferen. De aandoening komt vooral voor in de huidplooien, zoals in je liezen. Het kan zich zelfs uitbreiden tot de dijen en de uitwendige geslachtsorganen. Maar het kan zich ook bevinden in de oksels, de bilnaad, tussen de tenen en bij vrouwen onder de borsten. Veel vervelende plekken dus!

Wat zijn de symptomen van erythrasma?

Je kunt erythrasma herkennen aan de volgende symptomen:

  • Rode tot lichtbruine plekken
  • Schilfers
  • Jeuk
  • De plekken hebben verschillende groottes
  • De plekken hebben onregelmatige grenzen
  • Bij uv-licht zijn de plekken koraalrood

Hoe ontstaat erythrasma?

Om erachter te komen of er sprake is van erythrasma moet er een bepaalde bacterie in de huid aanwezig zijn. Erythrasma is namelijk een bacteriële infectie. De bacterie die deze aandoening veroorzaakt, voelt zich erg prettig in een vochtige en warme omgeving. Daarom is de kans op zo’n infectie groter in de tropen of als je overgewicht hebt. Ook als je een verminderde weerstand tegen infecties hebt, is er een grotere kans dat je deze huidaandoening oploopt. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld diabetes hebt. 

Wat te doen tegen erythrasma?

Gelukkig is erythrasma geen ernstige huidaandoening en is het over het algemeen goed te behandelen. Verder is de aandoening nauwelijks besmettelijk. Het beste wat je bij erythrasma kunt doen is jezelf wassen met antibacteriële zeep. Als aanvulling kun je twee weken lang, twee keer per dag een antibiotica- of antischimmelcrème op de plekken smeren. Als je twijfelt over hoe je de plekken moet behandelen, is het verstandig om contant op te nemen met je huisarts. 

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Erythrasma is geen gevaarlijke aandoening en geeft weinig klachten, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Maar we begrijpen het als je toch van die gekleurde plekken op je huid af wilt. Je kunt daarom gewoon contact opnemen met je huisarts. Ook als je infectie ernstig is, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Wegens een technische storing zijn sommige pakketten helaas vertraagd. Onze excuses voor het ongemak

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.